Powrót

Iris

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Iris

Iris to jeden z niewielu amerykańskich zespołów, mających znaczny wpływ na scenę electro/synthpopową.
Zespół działa od 1993 roku. Założyli go Reagan Jones i Matt Morris. Jednak dopiero w 1999 roku Amerykanie wypuszczają w świat swoją debiutancką płytę „Disconnect”. W 2002 roku duet opuszcza Matt Morris a zastępuje go Andrew Sega. Po długiej przerwie od wydania debiutanckiej płyty, w 2003 roku, ukazuje się za Oceanem nowy album „Awakening”. Kolejny album grupy Iris - „Wrath” - ukazałl się w 2005 roku. W 2008 roku ukazała się kolejna po „Reconnect” płyta z remiksami. Utwory z poprzednich albumów zespołu w autorskich miksach zaprezentowali m.in. Mesh, Alpinestars, Conetik, Datguy, Benz & MD czy Per-Anders Kurenbach. Na „Hydrę” trafiły oprócz remiksów także trzy premierowe utwory. We wrześniu 2010 na półkach sklepowych pojawił się pierwszy od pięciu lat album Amerykanów zatytułowany „Blacklight”.

Skład zespołu:

Reagan Jones - wokal
Andrew Sega - instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna, programowanie


Dyskografia:

Annie, Would I Lie To You (CDM) (1999)
Danger Is The Shame (CDM) (1999)
Disconnect (1999)
Saving Time (CDM) (1999)
Lose In Wanting (CDM) (2000)
Unknown (CDM) (2002)
Awakening (2003)
Reconnect (2003)
Wrath (2005)
Hydra (CD/DVD) (2008)
Closer To Real (Single) (2010)
Blacklight (2010)

Oglądaj online