Powrót

Isaac Hayes

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Isaac Hayes
Isaac Lee Hayes urodził się 20 sierpnia 1942 w Covington w stanie Tennessee, zmarł 10 sierpnia 2008 w Memphis. W wieku pięciu lat zaczął śpiewać w kościelnym chórze. Nauczył się też grać na fortepianie, organach Hammonda, flecie i saksofonie. Karierę muzyczną rozpoczął w latach 60. współpracując z Davidem Porterem. Wspólnie pisali piosenki dla innych artystów, takich jak Sam & Dave, czy Carla Thomas. W 1967 roku ukazuje się jego pierwszy album pod tytułem „Presenting Isaac Hayes”. Dwa lata później powstaje druga płyta „Hot Buttered Soul”, która odnosi prawdziwy sukces. Dociera do pierwszych miejsc list przebojów w USA. W latach 70. Hayes napisał muzykę do trzech filmów: „Shaft” z 1971 roku oraz „Tough Guys” i „Truck Turner” z 1974 roku. Za ścieżkę dźwiękową do pierwszego z nich dostał dwie nagrody Grammy, nagrodę Złotego Globu oraz otrzymał Oscara za najlepszą piosenkę filmową – był to pierwszy Oscar dla afroamerykanina w nieaktorskich kategoriach. Hayes otrzymał jeszcze jedną, trzecią nagrodę Grammy - tym razem za album „Black Moses” w 1973 roku. Do największych przebojów Hayesa należą Theme from ‘Shaft, Hot Buttered Soul, The Isaac Hayes Movement, To Be Continued, Black Moses, Live at the Sahara Tahoe, Chocolate Chip i wiele innych. W 1997 roku Hayes użyczył swojego głosu jednej z postaci serialu „South Park”, wcielając się w rolę Chef’a. W 2002 roku muzyk został wprowadzony do Rock And Roll Hall Of Fame.

Zmarł 10 sierpnia 2008 roku.

Dyskografia

    * 1967 Presenting Isaac Hayes
    * 1969 Hot Buttered Soul
    * 1970 ...To Be Continued
    * 1970 Enterprise
    * 1970 The Isaac Hayes Movement
    * 1971 Black Moses
    * 1971 Shaft Enterprise
    * 1972 In the Beginning
    * 1973 Joy
    * 1973 Live at the Sahara Tahoe
    * 1974 Tough Guys
    * 1974 Truck Turner
    * 1975 Chocolate Chip
    * 1976 Disco Connection
    * 1976 Groove-A-Thon
    * 1976 Juicy Fruit
    * 1977 A Man and a Woman
    * 1977 New Horizon
    * 1978 For the Sake of Love
    * 1978 Hotbed Stax
    * 1979 Don't Let Go
    * 1980 And Once Again
    * 1980 Royal Rappins
    * 1981 Lifetime Thing
    * 1986 U-Turn
    * 1988 Love Attack


Oglądaj online