Powrót

Izabela Trojanowska

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Izabela Trojanowska

Izabela Trojanowska urodziła sie 22 kwietnia 1955 roku w Olsztynie. To polska wokalistka i aktorka. Jej twórczość cechowała się wyzywającymi tekstami, które niejednokrotnie odnosiły się do ówczesnej sytuacji w PRLu. 
Pierwszy sukces, pod panieńskim nazwiskiem Schütz, odniosła na Festiwalu Pieśni Sakralnej Sacrosong w Chorzowie w 1971 roku, jako członkini chóru, wygrywając nagrodę im. Maksymiliana Kolbego, którą wręczył kardynał Karol Wojtyła. W 1972 roku jako solistka wzięła udział w Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze (zdobyła nagrodę Związku Kompozytorów Radzieckich) i na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu (nagroda za debiut). W latach 1974-1978 studiowała w Studium Aktorskim przy Teatrze Muzycznym w Gdyni.
W 1980 roku rozpoczęła karierę rockową śpiewając z Budką Suflera. W tym okresie lider tego zespołu Romuald Lipko skomponował dla niej kilka piosenek, które stały się przebojami - "Wszystko czego dziś chcę", "Tyle samo prawd ile kłamstw", "Tydzień łez" i "Jestem twoim grzechem".
Po zakończeniu współpracy z Budką Suflera, Trojanowska zaczęła grać z zespołem Stalowy Bagaż w składzie, w składzie  Aleksander Mrożek (g, lider), Kazimierz Cwynar (gb) i Jacek Krzaklewski (g). Z tym zespołem Trojanowska wystąpiła w Opolu w 1981 roku, śpiewając piosenkę "Pieśń o cegle".
Następna płyta "Układy" ukazała się w 1982 roku i zagrali na niej między innymi Aleksander Mrożek, Jan Borysewicz, Wojciech „Jajco” Bruślik, Andrzej Dylewski i Janusz Grzywacz.
W tym samym roku nagrała z Tadeuszem Nalepą płytę "Pożegnalny cyrk", która zawierała utwory silnie krytykujące stan wojenny. Płyta czekała na wydanie 11 lat. Trojanowska zdecydowała się na emigrację, przebywała w Holandii, USA, Anglii, a w 1987 osiadła w Berlinie Zachodnim.
W 1989 roku Trojanowska wystąpiła w Sopocie, a w 1994 roku zaśpiewała razem z Budką Suflera na ich jubileuszowym tournée.

Dyskografia:

* Iza (LP Tonpress 1981)
* Układy (LP Tonpress 1982)
* Izabela Trojanowska (CD Trinpindicular Records 1991)
* The Best Of (CD InterSonus 1991)
* Pożegnalny Cyrk (CD InterSonus 1993)
* Chcę Inaczej (CD Starling 1996)
* Złota Kolekcja.Wszystko, czego dziś chcę (CD Pomaton EMI 1999)
* Komu więcej, komu mniej (CD 2006)
* Sobie na złość (2007)

Oglądaj online