Powrót

J.J. Cale

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
J.J. Cale

J.J. Cale, właściwie John Welden Cale (ur. 5 grudnia 1938 w Oklahoma City, Oklahoma, Stany Zjednoczone), wokalista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów, producent muzyczny. Sławę zdobył utworami After Midnight i Cocaine, które wykonywał m.in Eric Clapton. Jego muzyka wywarła wpływ m.in. na Marka Knopflera z Dire Straits. Występował m.in. z Neilem Youngiem, Artem Garfunkelem. Najbardziej znane i cenione utwory artysty to oprócz dwu wspomnianych wcześniej: Slow Motion, Call Me The Breeze, Sensitive Kind, Call The Doctor, Super Blue, Reality, Let Me Do It To You, Bringing It Back, Magnolia, Changes.

Tytuł albumu - To Tulsa and Back - jest nawiązaniem do początków kariery artysty, bowiem debiutował w Oklahomie w miejscowości Tulsa. Jego muzyka jest bardzo rytmiczna, wyrażona prostymi środkami. Nikt, kto ceni sobie dobrą, solidną markę „starych bluesmanów” nie powinien pominąć J.J. Cale’a w swoich zbiorach muzycznych.

Ostatnia płyta to spotkanie Mistrza z Uczniem, czyli z Eric'iem Claptonem.

Dyskografia :

1972 Naturally
1973 Really
1974 Okie
1976 Troubadour
1979 Number 5
1981 Shades
1982 Grasshopper
1983 Number 8
1984 Special Edition
1990 Travel-Log
1992 Number 10
1994 Closer To You
1996 Guitar Man
1997 Anyway The Wind Blows
1998 The Very Best Of J.J. Cale
2000 Universal Masters Collection
2001 Live
2004 To Tulsa and Back
2006 The Road to Escondido
2007 Rewind
2009 Roll On

Oglądaj online