Powrót

Janet Jackson

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Janet Jackson
Janet Damita Jo Jackson - wokalistka amerykańska, kompozytorka, autorka tekstów, producentka nagrań, aktorka, tancerka. Urodziła się 16 maja 1966 r. Jest najmłodszym z dziewięciorga dzieci w rodzinie Jacksonów. W wieku 7 lat Janet zaśpiewała po raz pierwszy na scenie wraz z braćmi w zespole Jackson 5, następnie w roku 1977 pojawiła się w obsadzie serialu  Dobre czasy , Diff rent Strokes  i  A New Kind of Family .

W wieku 16 lat (1982) Janet wydała debiutancki album pod tytułem "Janet Jackson". Kilka singli z płyty Janet próbowało przebić się na wyższe miejsca list przebojów niestety bez sukcesu. Dwa lata później artystka wydała kolejny album "Dream Street" który okazał się jeszcze większą klapą!
W tym samym czasie Janet dalej próbowała sił na ekranie, wystąpiła w musicalu "Sława".
Trzy lata później wydała czwarty album, Rhythm Nation 1814, który pokrył się sześciokrotną platyną w USA.
Album Janet (1993) wzmocnił jej publiczny wizerunek.
Na kolejny album Janet kazała czekać swoim fanom do 2001 roku. Album "All For You" zajął pierwsze miejsce w rankingu najchętniej kupowanych płyt.
W 1991 Janet podpisała kontrakt z wytwórnią Virgin, w której wydała kolejne krążki: All For You (2001) , Damita Jo (2004), 20 Y.O. (2006).
 



Albumy studyjne:

    * Janet Jackson (1982)
    * Dream Street (1984)
    * Control (1986)
    * Rhythm Nation 1814 (1989)
    * Janet (1993)
    * The Velvet Rope (1997
    * All For You (2001)
    * Damita Jo (2004)
    * 20 Y.O. (2006)
    * Discipline (2008)

Albumy kompilacyjne:

    * Control - The Remixes (1987)
    * Janet.Remixed (1995)
    * Janet Jackson 1986-1996 Design Of A Decade (1996)

 Filmografia

    * 2007: Małżeństwa i ich przekleństwa (Why Did I Get Married?) jako Patricia
    * 2000: Will & Grace (go cinnie) jako ona sama
    * 2000: Gruby i chudszy 2: Rodzina Klumpów (Nutty Professor II: The Klumps) jako Denise
    * 1993: Poetic Justice - film o miło ći (Poetic Justice) jako Justice
    * 1982-1987: Fame jako Cleo Hewitt (1984-1985)
    * 1979-1980: A New Kind of Family jako Jojo Ashton
    * 1978-1986: Diff'rent Strokes jako Charlene DuPrey
    * 1977-1986: Statek miło ci (Love Boat, The) jako Della
    * 1974-1979: Good Times jako Penny Woods (1977-1979)


Oglądaj online