Powrót

John McLaughlin

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
John McLaughlin
John McLaughlin urodził się 4 stycznia 1942 roku, w Doncaster (Yorkshire, Anglia). To jeden z najwybitniejszych współczesnych gitarzystów jazzowych.
W 1969 roku przeniósł się do Stanów Zjednoczonych, gdzie dołączył do grupy Lifetime Tony’ego Williamsa.
Następnie grał z Milesem Davisem na jego przełomowych dla historii współczesnego jazzu płytach "In a Silent Way", "Bitches Brew", "Big Fun" i "A Tribute to Jack Johnson".
W 1971 roku stworzył grupę The Mahavishnu Orchestra, w skład której wchodzili m.i. skrzypek Jerry Goodman, klawiszowiec Jan Hammer, basista Rick Laird i perkusista Billy Cobham. Po nagraniu 2 studyjnych płyt, McLaughlin w w 1973 roku rozwiązał zespół.
Jako buddysta zostaje zapoznany z Carlosem Santaną. Już w 1972 wspólnie nagrywają płytę będącą hołdem w stronę wielkiego saksofonisty Johna Coltrane’a. W kolejnym roku McLaughlin współpracuje z Santaną przy jego płycie "Welcome" i rusza z nim w trasę koncertową.
Po tej krótkiej przerwie McLaughlin formuje ponownie Mahavishnu Orchestrę. W jej składzie znaleźli się skrzypek Jean-Luc Ponty, młody perkusista Narada Micheal Walden, operowa śpiewaczka i pianistka Gayle Moran i basista Ralphe Armstrong. Wspólnie nagrywają 2 kolejne płyty studyjne, poczym McLaughlin ponownie zmienia skład. W 1975 już bez skrzypiec pojawia się ostatnia płyta MO ze Stu Goldbergiem na klawiszach. Po tym niezwykle intensywnym okresie elektrycznym McLaughlin zmienia trochę koncepcję muzyki.
W 1975 roku zawiązuje razem z kilkoma hinduskimi muzykami akustyczną grupę Shakti, do której poprosił o skonstruowanie specjalnej gitary. W składzie znaleźli się przede wszystkim skrzypek L. Shankar i tablista Zakir Hussain. Wspólnie grali przez 3 lata. Potem McLaughlin ponownie wraca do muzyki elektrycznej choć już w znacznie innej formie niż przedtem i z wyraźnym wpływem muzyki hinduskiej.
Po krótkim okresie elektrycznym, wraz z zespołem One Truth Band wraca na szczyty dzięki akustycznemu trio gitarowemu. Guitar Trio zostało sformowane z wirtuozem flamenco Paco De Lucią oraz jazzrockowym gitarzystą Larrym Coryellem. Nie zdążyli jednak nagrać płyty ze względu na problemy z narkotykami Larry’ego. Chętna do wydania płyty z koncertu wytwórnia poleciła poszukać kogoś mniej kontrowersyjnego i wybór padł na innego jazzrockowego gitarzystę Ala Di Meolę. Wspólnie udają się na światowe tournee i wydają płytę "Friday Night In San Francisco" w 1981 roku. Rok później pojawił się również album studyjny "Passion, Grace & Fire". Formacja koncertuje do 1983 roku.
W międzyczasie McLaughlin przywołuje do życia czwarty już skład Mahavishnu Orchestra z Billem Evansem na saksofonie, Jonasem Hellborgiem na basie, Mitchellem Formanem na klawiszach i ponownie Billym Cobhamie na perkusji.
 
Wybrana dyskografia :
1969 - Extrapolation
1970 - My Goals Beyond
1970 - Devotion
1978 - Electric Guitarist
1978 - Electric Dreams
1982 - Belo Horizonte
1982 - Music Spoken Here
1988 - Mediterranean Concerto
1990 - Live At The Royal Festival Hall
1991 - Que Alegria
1993 - Time Remembered J.M. Plays Bill Evans
1994 - After The Rain
1995 - The Promise
1997 - Heart Of Things
2003 - Thieves And Poets
2006 - Industrial Zen
2008 - Floating Point

Oglądaj online