Powrót

Kansas

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Kansas

Kansas to amerykańska progresywna grupa rockowa powstała w początku lat siedemdziesiątych. Dla rocka amerykańskiego Kansas jest tym czym dla brytyjskiego były grupy Genesis, ELP lub Yes. Kansas była jedną z niewielu grup amerykańskich, które włączyły się w nurt progresywnego rocka. Charakterystycznym dla grupy było bogate brzmienie oparte na obecności w składzie skrzypiec, dwóch gitar prowadzących, symfonicznego brzmienia instrumentów klawiszowych, łagodnie brzmiącego i silnego śpiewu oraz na rozbudowanej ornamentyce. Dołączyć do tego należy interesujące liryczno-filozoficzne teksty.

Mimo niewątpliwej progresywności, grupa zdołała utrzymać hard rockowy, a nawet metalowy charakter swej muzyki. Grupa ma na swoim koncie szereg rockowych przebojów, do najbardziej znanych należą: Carry on Wayward Son i Dust in the Wind.

Pod koniec lat siedemdziesiątych grupa przeszła szereg zmian personalnych, zbliżając się również w kierunku głównego nurtu hard rocka. Grupa nagrywa i koncertuje do dziś. W ostatnich nagraniach wraca do swych progresywnych korzeni.

W grupie Kansas występowali:

* Steve Morse gitara
* Kerry Livgren instrumenty klawiszowe, gitara
* Steve Walsh śpiew, instrumenty klawiszowe
* Phil Ehart perkusja
* John Elefante śpiew, instrumenty klawiszowe
* Billy Greer gitara basowa
* Dave Hope gitara basowa
* Robbie Steinhardt skrzypce, śpiew
* Rich Williams gitara

Dyskografia grupy Kansas

1974 Kansas
1974 Song for America
1975 Masque
1976 Leftoverture
1977 Point of Know Return
1978 Two for the Show [live]
1979 Monolith
1980 Audio-Visions
1982 Vinyl Confessions
1983 Drastic Measures
1986 Power
1988 In the Spirit of Things
1992 Live at the Whiskey
1995 Freaks of Nature
1998 Always Never the Same
1998 King Biscuit Flower Hour Presents [live]
2000 Somewhere to Elsewhere
2002 Dust in the Wind [live]
2002 Early Recordings from Kansas 1971-1973
2002 Device, Voice, Drum [live]
2003 From the Front Row

Oglądaj online