Powrót

Kapitan Nemo

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Kapitan Nemo
Kapitan Nemo, a właściwie Bogdan Gajkowski urodził się w 1950 roku w Warszawie. Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Warszawskim rozpoczął karierę, wydając singel Dzieci muzyki / Będzie niedziela. Po jego wydaniu zajął się prowadzeniem zespołu Magiczna Maszyna. Już jako Kapitan Nemo stworzył swoje najsłynniejsze piosenki – Twoja Lorelei, SOS dla planety, Słodkie słowo i Zimne kino, a także wydał dwie długogrające płyty "Kapitan Nemo" i "Jeszcze tylko chwila". W 1992 roku piosenkarz przerwał pracę sceniczną, poświęcając się pisaniu muzyki. Na scenę wrócił w 2020 roku wydając płyte "Wyobraźnia". Pochodzą z niej 2 przebojowe single: Na co czekasz i Zabierasz moje sny, do których zostały nakręcone teledyski.




Dyskografia:

* Elektroniczna cywilizacja / Po co mówić o tym? (1984, singel)
* Słodkie słowo / S.O.S. dla planety (1985, singel)
* Zimne kino / Twoja Lorelei (1985, singel)
* Bar Paradise / Wynurzenie (1986, singel)
* Kapitan Nemo (1986)
* Jeszcze tylko chwila (1989)
* In a Little While (1989)
* The Best of Kapitan Nemo (1996)
* Wyobraźnia (2002)
* Na co czekasz (2002, singel)
* Zabierasz moje sny (2002, singel)
* The Best - Cywilizacja (2005)

Oglądaj online