Powrót

Kataklysm

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Kataklysm
Kanadyjski zespół Kataklysm powstał na początku 1991 roku w Montrealu. Pierwszy skład grupy stanowili - Ariel Saied (perkusja), Sylvain Houde (śpiew), Jean-Francois Dagenais (gitara elektryczna) i Maurizio Iacono (gitara basowa).
W 1992 roku na kasecie magnetofonowej wydane zostało ich zawierające trzy utwory („Frozen in Time”, „Mystical Plane of Evil”, „Shrine Of Life”) demo "The Death Gate Cycle of Reincarnation". Spotkało się ono ze sporym zainteresowaniem i w 1993 roku zespół podpisał kontrakt z niemiecką wytwórnią Nuclear Blast, nakładem której ukazał się na CD minialbum "The Mystical Gate of Reincarnation". Znalazły się na nim trzy utwory z pierwszego dema oraz dodatkowo utwór „The Orb Of Uncreation”.
Pierwszym albumem studyjnym nagranym bez Sylvain’a Houde’a jest wydany w 1998 roku "Victims of this Fallen World". Wokalistą zespołu został dotychczasowy basista Maurizio Iacono, zaś na gitarze basowej zagrał Stephane Barbe.
Pierwszy album koncertowy "The Northern Hyperblast Live", zawierający zapis koncertu, który odbył się 21 grudnia 1996 roku, został wydany w 1998 roku nakładem Hypnotic Records.
W 2007 roku wydane zostało pierwsze oficjalne DVD zespołu "Live in Deutschland: The Devastation Begins", zawierające przede wszystkim zapis występu, który odbył się w sierpniu 2006 roku na Party.San-Festival w Bad Berka (Niemcy), a poza tym 4 utwory nagrane w klubie The Medley w Montrealu („Illuminati”, „To Reign Again”, „The Awakener” i „Sorcery”), film dokumentalny o 15 latach historii grupy oraz wszystkie teledyski nakręcone dotychczas przez Kataklysm („The Awakener”, „In Shadows & Dust”, „As I Slither”, „Crippled & Broken” i „To Reign Again”).
W 2008 roku ukazała się płyta "Prevail", która jako pierwszy album zespołu Kataklysm znalazła się w notowaniach magazynu Billboard – na liście Top Heatseekers przebywała przez 2 tygodnie i dotarła do miejca 15. W nagraniu albumu gościnnie udział wzięli Pat O’Brian z Cannibal Corpse i Dave Linsk z Overkill.
Kataklysm odbył trasy koncertowe w ponad 19 krajach. Występował z takimi zespołami jak Behemoth, Dimmu Borgir, Unearth, Devildriver, Morbid Angel. Zespół zagrał również koncerty w Polsce.
 
 
Obecny skład zespołu :
 
Maurizio Iacono - growling
Jean-Francois Dagenais - gitara elektryczna
Stephane Barbe - gitara basowa
lOlivier Beaudoin - perkusja
 
Byli członkowie zespołu :
 
Sylvain Houde - growling
Martin Maurais - perkusja
Nick Miller - perkusja
Ariel Saied - perkusja
Jean-François Richard - perkusja
 
Dyskografia :
 
The Death Gate Cycle of Reincarnation (Demo) (1992)
The Mystical Gate of Reincarnation (1993)
Vision the Chaos (1994)
Sorcery (1995)
Temple of Knowledge (1996)
Sorcery & The Mystical Gate of Reincarnation (1998)
Northern Hyperblast Live (Album Live) (1998)
Victims of This Fallen World (1998)
The Prophecy (Stigmata of the Immaculate) (2000)
Epic (The Poetry of War) (2001)
Shadows and Dust (2002)
Serenity In Fire (2004)
In the Arms of Devastation (2006)
Prevail (2008)
Heaven’s Venom (2010)
Waiting for the End to Come (2013)

Oglądaj online