Powrót

Kool & The Gang

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Kool & The Gang

Kool & The Gang to jedna z najbardziej szanowanych i uwielbianych amerykańskich grup, która może poszczycić się graniem w tym samym składzie od 40 lat! Ich twórczość obejmuje tak różne gatunki muzyczne, jak jazz, funk, r’n’b i pop.
Zespół powstał w New Jersey i stał się jednym z najbardziej inspirujących zespołów funkowych lat 70. i jednym z najlepszych zespołów R&B lat 80. Wtedy to podbili listy przebojów utworem „Celebration” (1979). Zespół założył w 1964 roku Rober ” Kool ” Bell . Nazywali się kolejno : The Jazziacs , The New Dimensions , The New Flames , Kool & Flames by wreszcie w 1969 roku przyjąć i pozostać przy niej na zawsze , nazwę Kool and the Gang . W 1973 roku na listy przebojów trafił ( wydany przez ich firmę płytową De - Lite ) pierwszy hit Kool and the Gang - ” Funky Stuff ” .
Formacja debiutowała w 1969 roku płytą „Kool and the Gang” i do dzisiaj ma na koncie ponad 30 albumów oraz jedną nagrodę Grammy za soundtrack do filmu „Saturday Night Fever”.
W 1974 roku na Top trafiły kolejne udane kawałki - ” Jungle Boogie ” i ” Hollywood Swinging ” . W 1979 roku nagrali piosenkę , która stała się największym przebojem w ich dotychczasowej karierze - „Ladie’s Night” . W 1980 roku na rynku ukazały się kolejne przeboje Kool and the Gang - ” Too Hot ” i mega hicior ” Celebration ” . W 1981 roku na listach hitów pojawiła się znakomita piosenka - ” Get Down On It ” , w 1984 roku - ” Joanna „, a w 1985 roku - ” Cherish ” . W długiej karierze Kool and the Gang należy także odnotować inne znaczące hity - ” Fresh ” i ” Let’s Go Dancin’ ( Ooh la la la )
Kool & The Gang są zespołem często samplowanym i będącym inspiracją dla artystów różnych nurtów muzycznych.

Dyskografia KOOL and the GANG :

* KOOL AND THE GANG - 1969
* LIVE AT THE SEX MACHINE - 1971
* LIVE AT PJ’S - 1971
* MUSIC IS THE MESSAGE - 1972
* GOOD TIMES - 1973
* WILD AND PEACEFUL - 1973
* LIGHT OD WORLDS - 1974
* SPIRIT OF THE BOOGIE - 1975
* LOVE AND UNDERSTANDING - 1976
* OPEN SESAME - 1976
* THE FORCE - 1977
* EVERYBODY’S DANCIN’ - 1978
* LADIE’S NIGHT - 1979
* CELEBRATE - 1980
* SOMETHING SPECIAL - 1981
* AS ONE - 1982
* IN THE HEART - 1983
* EMERGENCY - 1984
* VICTORY - 1986
* FOREVER - 1986
* SWEAT - 1989
* UNITE - 1983

Oglądaj online