Powrót

Kyuss

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Kyuss
Kyuss to amerykańska formacja muzyczna, powstała w roku 1987 pod nazwą Katzenjammer. Trzon zespołu tworzyła dwójka przyjaciół z sennej osady Palm Desert - gitarzysta Josh Homme (Queens of the Stone Age) i wokalista Johnny Garcia. Wkrótce do grupy dołączyli basista Chris Cockrell (szybko zastąpił go Nick Oliveri) oraz Brant Bjork, udzielający się na perkusji.
Tuż przed wydaniem swojej pierwszej EP-ki grupa zmieniła nazwę na Sons of Kyuss. Rok później utwory z pierwszego albumu uzupełniło kilka nowych numerów i tak powstał pierwszy album "Wretch". A nazwa zespołu zostaje skrócona Kyuss.
Zespół rozpadł się w 1996 roku. Większa część grupy dała początek formacji Queens of the Stone Age.
 
Skład Zespołu:
 
John Garcia – wokal
Josh Homme – gitara prowadząca
Nick Oliveri – gitara rytmiczna
Chris Cockrell – gitara basowa
Brant Bjork – perkusja
Scott Reeder – gitara basowa
Alfredo Hernández – perkusja
 
Dyskografia:
 
Sons of Kyuss (1990)
Wretch (1991)
Blues for the Red Sun (1992)
Welcome to Sky Valley (1994)
…And the Circus Leaves Town (1995)

Oglądaj online