Powrót

Laura Pausini

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Laura Pausini
Laura Pausini - włoska piosenkarka (ur. 16 maja 1974 w Faenzy prowincja Rawenny we Włoszech).
Zadebiutowała 23 maja 1993 na festiwalu włoskiej piosenki w San Remo, gdzie wygrała nastrojową balladą „La solitudine” . W tym samym roku zadebiutowała na rynku muzycznym wydając płytę „Laura Pausini”. Artystka śpiewa w wielu językach m.in. po włosku, hiszpańsku, portugalsku, francusku i angielsku. Do tej pory sprzedano ponad 25 milionów płyt z jej piosenkami.

Jest laureatką wielu nagród branży muzycznej m.in. World Music Award dla najlepszego włoskiego wykonawcy w 2003 roku, Latin Grammy Award dla najlepszej wokalistki w 2005 roku, Grammy Award dla najlepszej płyty latynoskiej pop w 2006 roku.


Dyskografia

    * 1993 - Laura Pausini
    * 1994 - Laura
    * 1996 - Le cose che vivi / Las cosas que vives
    * 1998 - La mia risposta / Mi respuesta
    * 2000 - Tra te e il mare / Entre tu y mil mares
    * 2001 - The best of Laura Pausini / Lo mejor de Laura Pausini
    * 2003 - From the inside
    * 2004 - Resta in ascolto / Escucha
    * 2005 - Live in Paris 2005
    * 2006 - Io Canto / Yo Canto
    * 2007 - San Siro 2007
    * 2008 - Primavera In Anticipo / Primavera Anticipada
    * 2009 - World Tour 2009

Oglądaj online