Powrót

Lauryn Hill

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Lauryn Hill
Lauryn Hill, pseud. L-Boogie (ur. 25 maja 1975 w South Orange, New Jersey) – amerykańska piosenkarka rhythm and blues. Była wokalistką zespołu Fugees, a po jego rozpadzie zaczęła karierę solową.
Do Fuggees Lauren Hill trafiła mając 13 lat. Pierwszy album nie przyniósł sukcesu. Dwa lata później ukazała się płyta „The Score”, która odniosła ogromny międzynarodowy sukces pokrywając się platyną. Z tej płyty pochodzą hity takie jak „Ready Or Not”, “Fu-Gee-La” oraz covery utworów Roberty Flack „Killing Me Softly” i Bob’a Marley’a „No Woman, No Cry”.

W 1998 roku Lauren zdecydowała się nagrać album solowy - „The Miseducation Of Lauryn Hill”, który okazał się wielkim sukcesem artystycznym, jak i komercyjnym. Płyta była w klimatach rapu, soulu, reggae i R&B nagrana w jej własnym, rozpoznawalnym stylu. Na płycie gościnnie wystąpili m.in. Mary J. Blige („I Used To Love Him”) oraz D’Angelo („Nothing Even Matters”). Płyta odniosła ogromny sukces utrzymując się niemalże przez całą jesień i zimę 1998 w czołówce najchętniej kupowanych płyt i zdobywając ośmiokrotną platynę. Sukcesy Lauryn zostały uwieńczone w lutym 1999, podczas rozdania muzycznych nagród Grammy. Wokalistka zdobyła wtedy statuetki aż w pięciu kategoriach z jedenastu w których była nominowana.Były to: album roku, najlepszy nowy artysta, najlepsza żeńskie wykonanie r&b, najelpszy utwór r&b oraz najlepszy album r&b.

Cztery lata później ukazał się drugi solowy album Hill – dwupłytowe „MTV Unplugged 2.0.”. Na tym albumie Lauryn skupiła się bardziej na tekstach utworów niż sposobie ich przekazywania. Po wydaniu płyty Lauryn odizolowała się zupełnie od świata zewnętrznego. Utwór „Mystery Of Iniquity” bez żadnego wsparcia ze strony mediów został nominowany do nagrody Grammy i jakiś czas później wykorzystany także w utworze Kanye’go Westa „All Falls Down”

 W 2005 roku ponowną współpracę z Lauryn Hill nawiązał John Legend (pierwszy raz spotkali się przy okazji nagrywania „Everything Is Everything” na solowy album artystki). Lauryn wystąpiła gościnnie w remixie do utworu „So High”, za który otrzymali nominację do nagrody Grammy.
W lipcu 2005 roku Fugees wystąpili na rozdaniu Bet Awards otwierając ceremonię 12-minutowym występem. Wkrótce po tym wydarzeniu, ukazał się pierwszy singiel zwiastujący kolejny album Fugees zatytułowany „Take It Easy”. Fugees ruszyło w  trasę koncertową po Europie. Grupa odwiedziła ostatecznie dziewięć krajów.

W kwietniu 2006 roku  pojawił się trzeci nowy utwór o tytule „Wannabe”.
Lauryn Hill gościła w naszym kraju w 2005 roku przy okazji Open'er Festival.

Dyskografia

Solo
    * 1998 The Miseducation of Lauryn Hill
    * 2002 MTV Unplugged
    * 2009 trzeci studyjny album

Fugees
    * 1993 Blunted on Reality
    * 1996 The Score
    * 1996 Bootleg Versions
    * 2003 Greatest Hits



Oglądaj online