Powrót

Liroy

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Liroy
Liroy, właśc. Piotr Marzec (ur. 12 lipca 1971 w Busku-Zdroju) – polski wykonawca hip-hopu, aktor i kompozytor.

Jest prekursorem hip-hopu w Polsce. Wychował się w Kielcach i jest powszechnie kojarzony z tym miastem, głównie dzięki przebojowi Scyzoryk.

Pod koniec lat 80 XX w. występował jako DJ w klubach i dyskotekach. Na początku lat 90-tych wyjechał do Francji gdzie założył zespół Leeroy & The Western Posse z którym występował również w Niemczech. Po powrocie do Polski w 1992 roku nagrał pierwsze utwory jako PM Cool Lee,a następnie podjął współpracę z kielecką grupą hip-hopową Wzgórze Ya-Pa 3.

W 1995 roku ukazało się pierwsze wydawnictwo pod pseudonimem Liroy zatytułowane Scyzoryk. Tytułowy utwór cieszył się dużą popularnością, kolejnym sukcesem okazał się utwór "Scoobiedoo Ya". W sierpniu 1995 roku Liroy wydał płytę pt. Alboom, która osiągnęła największy sukces w historii polskiego hip-hopu sprzedając się w nakładzie ponad 500 tys. egzemplarzy. Miesiąc po premierze wydawnictwo uzyskało również status złotej płyty.

Rok później ukazał się drugi album Liroya zatytułowany Bafangoo! część 1, który uzyskał status złotej płyty. Promujący płytę singel "...I co dalej" cieszył się popularnością jednakże nie przyczynił się do sprzedaży na poziomie poprzedniego wydawnictwa.

W czerwcu ukazał się kolejny album zatytułowany L, który zawierał m.in. utwór "Mano a mano". Gościnnie na płycie wystąpił Tomasz Lipnicki znany z występów w grupie Illusion. Album promowany był utworem "Skaczcie do góry" . W 1998 roku Marzec wraz z wokalistą grupy Perfect Grzegorzem Markowskim nagrał kompozycję "Twoje Miasto" przeznaczoną dla serialu Ekstradycja 3.

W sierpniu 1999 roku ukazał się album Dzień Szaka-L'a (Bafangoo, część 2.), który sprzedał się w nakładzie 200 tys. egzemplarzy. Raper otrzymał również Fryderyka w kategorii album roku rap/hip hop. We wrześniu 2000 roku do sprzedaży trafia kompilacyja 10, zawierająca utwory pochodzące z poprzednich albumów Liroya oraz nowa kompozycja "L2K", do której został realizowany teledysk w reżyserii Bo Martina. W październiku 2001 roku ukazała się kolejna płyta Liroya, Bestseller. W nagraniach wzięli udział między innymi Ice T, DJ Tomekk, Kayah, Mieczysław Szcześniak, oraz Mika Urbaniak. Płytę promował singel "Hello - czy ty czujesz to?" z udziałem Lionela Richie oraz samplami z utworu "Hello".

W 2004 roku Marzec otworzył w Kielcach ośrodek dla młodzieży Kielecka Szkoła Jazdy. 27 listopada 2006 został wydany kolejny album Liroya zatytułowany L Niño vol. 1. 21 grudnia 2007 ukazał się album Grandpaparapa (Powrót króla).

Dyskografia
1. Alboom (1995)
2. Bafangoo! część 1 (1996)
3. L (1997)
4. Dzień Szaka-L’a (Bafangoo, część 2.) (1999)
5. 10 (2000)
6. Bestseller (2001)
7. Scyzoryk RMX 2001 (2001)
8. L Niño vol. 1 (2006)
9.Grandpaparapa (Powrót króla)(2007)

 

 

 

Teledyski

Oglądaj online