Powrót

Liv Tyler

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Liv Tyler
Liv Tyler urodziła się 1 lipca 1977 roku w Nowym Jorku. To aktorka amerykańska, córka lidera znanej grupy rockowej Aerosmith - Stevena Tylera i fotomodelki Bebe Buell.
Mając czternaście lat rozpoczęła karierę modelki. Jej twarz zdobiła popularne w Stanach Zjednoczonych magazyny, takie jak "Seventeen" czy "Mirabella". W tym czasie występowała także w teledyskach oraz telewizyjnych filmach reklamowych. Jako aktorka zadebiutowała w 1994 roku, niedługo po występie wraz z Alicią Silverstone w teledysku do piosenki "Crazy" zespołu Aerosmith. Pierwszą ważną rolę odegrała w filmie "Zrozumieć ciszę". W tym samym roku  wygrała casting do roli w niezależnym filmie Jamesa Magolda "Heavy". W 1997 roku wzbudziła podziw krytyków, występując w filmie włoskiego reżysera Bernardo Bertolucciego "Ukryte pragnienia". Tego samego roku magazyn "People" umieścił jej nazwisko na liście 50 najpiękniejszych ludzi świata.
Współpracowała m.in. z takimi reżyserami jak Tom Hanks i Robert Altman. Największą popularność zdobyła dzięki roli Arweny w superprodukcji "Władca Pierścieni" Petera Jacksona.
Spotykała się z aktorem Joaquinem Phoenixem, którego poznała w 1995 roku na planie filmu "Abbottowie prawdziwi". Jej mężem był muzyk Royston Langdon, z którym ma syna Milo.

Wybrana filmografia :
 
2008 - Nieznajomi
2008 - Incredible Hulk
2007 - Smother
2007 - Zabić wspomnienia
2007 - The Strangers
2006 - Coin Locker Babies
2004 - Dziewczyna z Jersey 
2004 - Samotny Jim
2003 - Władca Pierścieni: Powrót Króla
2002 - Władca Pierścieni: Dwie Wieże
2001 - Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
2001 - O czym marzą faceci
2000 - Dr T i kobiety
1999 - Kto zabił ciotkę Cookie ?
1999 - Oniegin
1999 - Plunkett i Macleane
1998 - Armageddon
1997 - Abbottowie prawdziwi
1997 - Droga przez piekło
1996 - Szaleństwa młodości
1996 - Ukryte pragnienia
1995 - Empire Records
1995 - Heavy
1994 - Zrozumieć ciszę

Oglądaj online