Powrót

Lora Szafran

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Lora Szafran
Lora Szafran to wybitna polska wokalistka jazzowa.
Absolwentka Wydziału Jazzu i Muzyki Rozrywkowej Akademii Muzycznej w Katowicach. Jeszcze na studiach współpracowała z grupą Walk Away. Karierę rozpoczęła zwycięstwem w Międzynarodowym Konkursie Wokalistów Jazzowych w Zamościu w 1984 roku. Współpracowała z zespołem jazzowym Swing Orchestra Cracow, z którym często występowała poza granicami kraju. Z zespołem tym zarejestrowała płytę długogrającą. Od 1988 roku związana była z formacją jazzu akustycznego New Presentation, z którą nagrała dwie płyty. Następnie wspólnie z Bernardem Maselim, który był aranżerem projektu, nagrała album "Tylko Chopin". Album ten, z tekstami Justyny Holm, wydany w 1994 roku, był jednym z pierwszych, który nowatorsko traktował muzykę kompozytora.
Z Patrycją Golą oraz Beatą Bednarz założyła zespół Big Stars, który w założeniu miał być żartem przygotowanym na jedną z edycji festiwalu w Opolu. Zespół działał dwa lata. Po jego rozwiązaniu w 2010 roku, Lora Szafran skupiła się na karierze solowej.
 
Dyskografia :
 
(1989) Lonesome Dancer 
(1991) W górę głowa
(1992) You’ve Changed
(1994) Tylko Chopin
(2002) Wspomnienia 
(2003) Śpiewnik Nahornego
(2007) Droga do Ciebie. Piosenki Jerzego Wasowskiego i Jeremiego Przybory
(2012) Sekrety życia według Leonarda Cohena

Oglądaj online