Powrót

Maciek Molęda

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Maciek Molęda

Maciej Molęda (ur. 17 czerwca 1976 w Olkuszu) – polski muzyk, wokalista, kompozytor. Mając 17 lat został wyróżniony w programie Szansa na sukces oraz wystąpił w Sali Kongresowej na koncercie finałowym. Ukończył Policealne Zawodowe Studium Piosenkarskie w Poznaniu. Student Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale pedagogicznym (specjalizacja animacja kulturalna). Był współtwórcą zespołu L.O.27. Dla L.O.27, Maciek napisał piosenkę "Mogę wszystko", która stała się przebojem, a płyta zyskała status platynowej. Współpracował m.in. z Robertem Chojnackim (jego wokal można usłyszeć w piosence "I Love You do bólu"). W 1999 r. wydał płytę solową "Ciebie dla siebie". W 2001 r. koordynował śpiew aktorów i wystąpił w filmie Romana Polańskiego "Pianista". Zajmuje się także dubbingowaniem postaci z filmów Walta Disneya.
Wraz z bratem Kubą utworzyli zespół Mollęda. 3 lutego 2007 r. zespół wziął udział w koncercie Piosenka Dla Europy 2007, krajowej preselekcji do konkursu piosenki Eurowizja 2007. Bracia wykonali piosenkę "No Second Chance".

Dyskografia:

* 1997 – Big Beat (Robert Chojnacki)
* 1997 – Kolędy Molędy (z bratem Kubą, maxi singiel)
* 1999 – Ciebie dla siebie (solowa płyta)
* 1999 – Zatrzymaj się (z bratem Kubą, maxi singiel)
* 2007 – 2xM (pierwsza wspólna płyta długogrająca nagrana z bratem Kubą, jako zespół Mollęda)

Udział w dubbingu:

* 2008: Scooby Doo i Król Goblinów – śpiew piosenek
* 2007: Krowy na wypasie – śpiew piosenek
* 2004: Clifford: Wielka przygoda – śpiew piosenek
* 2002-2005: Looney Tunes: Maluchy w pieluchach – śpiew piosenek
* 1998: Mulan – Generał Shang i śpiew piosenek
* 1994: Scooby Doo i baśnie z tysiąca i jednej nocy – śpiew piosenek

Oglądaj online