Powrót

Madness

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Madness

MADNESS – jeden z najważniejszych zespołów drugiej fali ska, która miała miejsce w Wielkiej Brytanii pod koniec lat 70. W trakcie działalności grupa odeszła nieco od ska i kierowała się ku popowi. Choć niezwykle popularny na wyspach i w Europie, zespół nie odniósł większego sukcesu w Stanach Zjednoczonych, gdzie wylansował tylko jeden przebój Our House.

Grupa została założona przez Mike’a Barsona w 1976 roku w Londynie jako the Invaders. Po ustabilizowaniu się składu zespół zmienił nazwę na Madness (jeden z utworów Prince Bustera, który grali) i wydał debitancki album One Step Beyond. Płytę promował single One Step Beyond, cover utworu Bustera, oraz the Prince, który grupa napisała w hołdzie temu jamajskiemu muzykowi. Od roku 1980 i wydania singla My Girl, przez następne trzy lata zespół praktycznie nie znikał z pierwszej dziesiątki list przebojów - muzycy umieścili w niej 13 piosenek. Po odejście Mike’a Barsona, głównego kompozytora zespołu, w 1984 roku kariera Madness zbliżała się ku końcowi. Po dwóch latach formacja rozpadła się. Co prawda, w 1988 Suggs, Chas Smash, Lee Thompson i Chris Foreman wydali album the Madness, ale wkrótce znów zawiesili działalność. Jednak już w 1992 roku zespół reaktywował się w oryginalnym, siedmioosobowym składzie, by zagrać koncert w londyńskim Finsbury Park. Wydarzenie to nazwano Madstock i zyskało tak dużą popularność, że kontynuowano je do 1998 roku. W 1999 roku Madness znowu zawitali do studia, by nagrać pierwszy album od 14 lat - Wonderful. W 2004 grupa zagrała serię koncertów, jako the Dangermen, co skończyło się wydaniem płyty the Dangermen Sessions, na której znalazły się wyłącznie covery, głównie ska i reggae.Zespół koncertuje do dziś.

Skład:

* Suggs - wokal
* Chas Smash - wokal
* Chris Foreman - gitara
* Mark Bedford - gitara basowa
* Mike Barson - pianino
* Lee Thompson - saksofon
* Dan Woodgate - perkusja

Dyskografia:

* One Step Beyond (1979)
* Absolutely (1980)
* 7 (1981)
* Complete Madness (1982)
* The Rise And Fall (1982)
* Keep Moving (1984)
* Mad Not Mad (1985)
* Doing Up The Madhouse - Live In USA 1983 (1992)
* Madstock! (1992)
* Wonderful (1999)
* The Dangermen Sessions Vol. 1 (2005)
* To The Edge Of The Universe & Beyond (2006)

Oglądaj online