Powrót

Malcolm McLaren

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Malcolm McLaren
Malcolm McLaren, brytyjski publicysta, ekstrawagancki projektant mody urodzony w 1946 roku w Londynie promotor punk rocka i menedżer zespołu Sex Pistols.

Na przełomie lat 60-tych i 70-tych rozpoczął projektowanie odzieży, w w 1971 roku otworzył w Londynie butik "Let It Rock". W 1974 roku McLaren zobaczył punkowy zespół New York Dolls w Nowym Jorku, i stał się menedżerem grupy. Formacja nie odniosła sukcesu. Rok później w 1975 roku McLaren zaczął współpracę jako menedżer z zespołem The Strand, który później został przemianowany na Sex Pistols. Ten zespół zrewolucjonizował muzykę rockową i był jedną z najważniejszych formacji w historii. Po kilku latach McLarenem odszedł od zespołu i sądownie musiał zrzec się praw do nazwy grupy. Po rozwiązaniu Sex Pistols McLaren został menedżerem formacji Adam and the Ants z Adamem Antem. Później z zespołu stworzył formację Bow Wow Wow. Zespół wydał w 1983 roku album "Duck Rock, któy odniusł wielki sukces. W późniejszych latach McLaren angażował się w produkcje filmowe i telewizyjne, a w roku 1994 nagrał płytę "Paris", na której znalazł się utwór "Paris, Paris" wykonany z francuską gwiazdą kina Catherine Deneuve. Cztery lata później założył zespół Jungk - bez sukcesu.

Dyskografia:
  • (1983) Duck Rock
  • (1984) D’ya Like Scratchin’ (EP)
  • (1984) Madam Butterfly
  • (1985) Fans
  • (1985) Swamp Thing
  • (1989) Waltz Darling
  • (1990) Round the Outside, Round the Outside (z the World Famous Supreme Team Show)
  • (1994) Paris
  • (1999) Buffalo Gals Back to Skool

Sprawdź nasze programy

Programy

PRZEGLĄDARKA

poniedziałek - piątek, godz. 17.00

YOUNG STARS

niedziela, godzina 19:00

Oglądaj online