Powrót

Mark Whitfield

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Mark Whitfield
Mark Whitfield urodził się 6 października 1966 roku w Lindenhurst (New Jersey,USA).
Początkowo nic nie zapowiadało, że zdolny uczeń w klasie kontrabasu i saksofonu stanie się jednym z ciekawszych gitarzystów współczesnego jazzu. Dopiero w latach osiemdziesiątych zainteresował się graniem na gitarze. Najpierw grywając w klubach Nowego Jorku, potem studiując w Berklee School of Music (1983-87). Już jako absolwent prestiżowej uczelni jazzowej podjął współpracę z George'em Bensonem, Rayem Brownem, Jimmym Smithem, Jackiem McDuffem. Akompaniował także w zespole Betty Carter. Pojawiał się zarówno w zespołach gigantów jazzu, jak też równie chętnie występował i nagrywał z muzykami swojego pokolenia - Donaldem Harrisonem (1988-90), Terrencem Blanchardem, Royem Hargrovem, Nicolasem Paytonem, Christianem McBridem i Courtneyem Pinem. 
 
Wybrana dyskografia:
 
Mark Whitfield (1994)
From This Moment (1995; z Nicholasem Paytonem)
7th Avenue Stroll (1995)
Patrice (1995)
True Blue (1996)
The Marksman (1996)
Damn (1997; z Jimmym Smithem)
Forever Love (1997)
Fingerpointing (1997)
Underground (1998; z Courtneyem Pinem)
Take The Ride (1999)
Soul Conversation Featuring Mark Whitfield & JK (2000)
Raw (2000)

Oglądaj online