Powrót

Mastodon

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Mastodon
Zespół Mastodon powstał w 1999 roku, kiedy perkusista Brann Dailor i gitarzysta Bill Kelliher przeprowadzili się do Atlanty ze swojego rodzinnego miasta Rochester.
Tam poznali basistę Troya Sandersa i gitarzystę Brenta Hindsa. Zespół nagrał pierwsze demo w lipcu 2000 roku i z tym materiałem wyruszył w trasę po wschodnim wybrzeżu USA. Grali m.in. z Queens of the Stone Age, Morbid Angel i Cannibal Corpse. W październiku 2001 roku grupa weszła do studia by nagrać pierwszy album "Remission", który wydano w czerwcu 2002 roku. W roku 2003 wyruszyli na swoje pierwsze koncerty po Europie oraz na pierwszą trasę po Stanach, już jako główny gwiazda a nie support.
 
Skład zespołu :
 
Troy Sanders - bas i wokale
Brent Hinds - gitara i wokale
Bill Kelliher - gitara i wokale
Brann Dailor - perkusja i wokale
Rich Morris - klawisze (koncertowo)
 
Wybrana dyskografia :
 
Slick Leg (2001)
Lifesblood (2001)
Remission (2002)
Leviathan (2004)
Call of the Mastodon (2006)
Blood Mountain (2006)
Crack the Skye (2009)
The Hunter (2011)

Oglądaj online