Powrót

Mick Jagger

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Mick Jagger
Sir Michael "Mick" Philip Jagger – brytyjski wokalista i współzałożyciel zespołu rockowego The Rolling Stones urodzony w 1943 roku w Dartford w Anglii. Jagger wraz z gitarzystą Keithem Richardsem jest współtwórcą większości repertuaru Stonesów.

Jest wykonawcą opartych na bluesie i soulu melodyjnych i pełnych ekspresji piosenek, które sam komponuje. Oprócz kariery z zespołem Jagger prowadził również karierę solową wydając pięć albumów oraz filmową, obydwie bez większego powoddzenia.

W 2003 roku został obdarzony brytyjskim tytułem szlacheckim "Sir".

 Płyty solowe
    * 1985 - She's the Boss
    * 1987 - Primitive Cool
    * 1993 - Wandering Spirit
    * 2001 - Goddess in the Doorway
    * 2008 - The Very Best of Mick Jagger
   
Filmografia
    * 1969 - Performance
    * 1970 - Ned Kelly
    * 1991 - Freejack
    * 1997 - Bent
    * 2001 - The Man From Elysian Fields

Oglądaj online