Powrót

Mietek Szcześniak

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Mietek Szcześniak
Mietek Szcześniak - polski piosenkarz, kompozytor i autor tekstów.

Jako sześciolatek zadebiutował w zespole „Ikary” a następnie w „Funk Factory”.Brał udział w konkursie „Śpiewać każdy może” i Ogólnopolskim Młodzieżowym Przeglądzie Piosenki we Wrocławiu który dał mu przepustkę do udziału w konkursie piosenki w Opolu, w 1985 roku za wykonanie piosenki „Przyszli o zmroku” otrzymał nagrodę im. Anny Jantar.

Dwa lata później zaśpiewał dwie piosenki ("Mój Harley Davidson" i "Gdzieś tam...") w filmie "Opowieść Harleya".

Mietek Szcześniak jest laureatem wielu nagród m.in Bursztynowego Słowika na Festiwalu w Sopocie czy też trzykrotnym laureatem Fryderyków. W 1999 roku nagrał z Edytą Górniak utwór „Dumka na dwa serca” do filmu „Ogniem i Mieczem”. W tym samym roku z piosenką „Przytul mnie mocno” reprezentował Polskę na 44. Konkursie Piosenki Eurowizji w Jerozolimie, w którym zajął 18 miejsce.

14 czerwca 2006 ukazał się jego teledysk, nagrany wspólnie z Mezo/Tabb, do piosenki "Wstawaj".W tym roku również wydał płytę pt. "Zwykły cud'". Z tej płyty pochodzą przeboje takie jak: "Mamma", "O niebo lepiej", "Chyba na pewno", "Naprawdę dość"

Rok później wziął udział w Krajowym Konkursie Polskiej Piosenki w Opolu. Wykonał swoją nową piosenkę "Bajka że to ja". Na tym samym festiwalu wystąpił także wspólnie z Justyną Steczkowską i Kasią Cerekwicką.

Zaśpiewał w duetach między innymi z: Anną Jurksztowicz, Majką Jeżowską, Kayah, Anną Marią Jopek, Lorą Szafran, Edytą Górniak czy Natalią Kukulską.

Śpiewał czołówki w wersji polskiej wielu seriali Disney’owskich: Kacze opowieści (stara wersja), Dzielny Agent Kaczor, Chip i Dale Brygada RR.

Dyskografia
Albumy

    * Niby nowy (1990)
    * Czarno na białym (1997)
    * Spoza nas (2000) POL #48[1]
    * Arka Noego i Przyjaciele – kolędy i piosenki na żywo (2000)
    * TGD na żywo (2001)
    * Mężczyźni kobietom (2001)
    * Złota Kolekcja (2002)
    * Raduj się świecie (2003 w muzyce)
    * Słowa (2004)
    * Jestem kimś (2002)
    * Zwykły cud (2006)

 Gościnnie

    * Coraz bliżej zespołu Amenband
    * Jahwe zespołu Deus Meus
    * Hip hop Dekalog zespołu FPS
    * Czekanie chóru Ex Animo

Oglądaj online