Powrót

Motörhead

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Motörhead

Motörhead to brytyjski zespół heavy metalowy założony w 1975 roku przez trójkę muzyków – Lemmy’ego (gitara basowa, śpiew), Lucasa Foxa (perkusja) oraz Larry’ego Wallisa (gitara). Motörhead wyrósł na doświadczeniach basisty, ale zdecydowanie odcinał się od tego, co grał Hawkwind, czyli jego poprzedni zespół. Motörhead charakteryzowała prosta i ostra muzyka przywołująca wprost ducha rock and rolla, przez co grupa zdobyła popularność zarówno wśród zdeklarowanych fanów heavy metalu, jak i punk rocka.

Skład:
* Lemmy Kilmister - od 1975 - gitara basowa, śpiew
* Mikkey Dee - od 1992 - perkusja
* Phil Campbell - od 1984 - gitara

Dyskografia:
* Motörhead (1977)
* Overkill (1979)
* Bomber (1979)
* On Parole (1979; nagrania z sesji z roku 1975)
* Ace of Spades (1980)
* No Sleep ‘til Hammersmith (1981; live)
* Iron Fist (1982)
* Another Perfect Day (1983)
* No Remorse (1984; kompilacja)
* Orgasmatron (1986)
* Rock ‘n’ Roll (1987)
* No Sleep at All (1988; live)
* 1916 (1991)
* March ör Die (1992)
* Bastards (1993)
* Sacrifice (1995)
* Overnight Sensation (1996)
* Snake Bite Love (1998)
* Everything Louder Than Everyone Else (1999; live)
* We Are Motörhead (2000)
* The Best Of (2000; kompilacja)
* The Chase Is Better Than The Catch (2000)
* Over The Top - The Rarities (2000; kompilacja)
* All The Aces (2001; kompilacja)
* Hammered (2002)
* Live At Brixton Academy (2003; live)
* Inferno (2004)
* Kiss Of Death (2006)
* Motorizer (2008)

Oglądaj online