Powrót

Moya Brennan

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Moya Brennan
Moya Brennan ( lub Maire Brennan ) naprawde nazywa się Máire Ní Bhraonáin. Urodziła się 4 sierpnia 1952 roku w Gaoth Dobhair w Irlandii. To wokalistka znana z występów w rodzinnej formacji Clannad. Jest najstarsza z dziewięciorga rodzeństwa a jej siostrą jest m.in. Enya.
Jej wokal stał się powszechnie rozpoznawalny dzięki sukcesom Clannad - od przełomowej ścieżki dźwiękowej brytyjskiego serialu "Harry's Game" (użytej również w filmie "Czas patriotów"), przez muzykę do produkcji "Ostatni Mohikanin" czy "Robin z Sherwood", po singel "In A Lifetime", zaśpiewany przez nią wraz z Bono. Od 2002 roku postanowiła występować jako Moya Brennan.
Artystka mieszka w Dublinie. Często podróżuje angażując się w działalność organizacji charytatywnych. Jest ambasadorem dobrej woli Christian Blind Mission. Brennan jest ewangeliczną chrześcijanką i należy do kościoła będącego częścią Wspólnoty Zborów Bożych. Artystka dwukrotnie wystąpiła w Polsce z zespołem Clannad oraz czterokrotnie solo.
 
Dyskografia :
 
Máire (1992)
Misty Eyed Adventures (1994)
Perfect Time (1998)
Whisper To The Wild Water (1999)
New Irish Hymns (2002)
Two Horizons (2003)
Óró - A Live Session (2005)
An Irish Christmas (2005)
Signature (2006)
Heart Strings (2008)

Oglądaj online