Powrót

Nelly

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Nelly
Cornell Haynes Jr. (ur. 2 listopada 1974 w St. Louis, Stany Zjednoczone), bardziej znany pod pseudonimem Nelly, to amerykański raper oraz aktor.

W roku 2000 Nelly wydał debiutancki album studyjny Country Grammar. Tytułowego utwór wydany został jako singel promujący krążek doprowadził do debiutu albumu w Top 3 notowania Billboard 200. Kolejnymi singlami z krążka były piosenki "E.I.", "Ride Wit Me" oraz "Batter Up". "Free City", utwór który Nelly nagrał wraz z St. Lunatics, znalazł się na hitowym singlu zespołu "Midwest Swing" z roku 2001.

Dwa lata później ukazał się drugi album o tytule Nellyville, główny singel promujący krążek "Hot in Herre" stał się również numerem jeden na notowaniu Billboard Hot 100 najchętniej kupowanych singli. Następnymi singlami promującymi krążek stały się utwory "Dilemma" nagrany wspólnie z Kelly Rowland członkinią zespołu Destiny's Child, "Work It" z udziałem Justina Timberlake'a, "Air Forces Ones" stworzony wraz z Murphy Lee i St. Lunatics oraz "Pimp Juice".

Podczas gali rozdania nagród Grammy raper zdobył dwie statuetki w kategoriach: Najlepszy męski solowy występ rap za utwór "Hot in Herre" oraz Najlepsza rap kolaboracja w duecie z Kelly Rowland za kompozycję "Dilemma". Oprócz tego, Nelly wygrał 2003 American Music Award w kategorii Wybór fanów oraz był nominowany w czterech kategoriach do pozostałych tytułów. W roku 2004 raper zdobył swoją trzecią statuetkę Grammy za gościnne użyczenie swego głosu wraz z P. Diddy'm w utworze Murphy'ego Lee, "Shake Ya Tailfeather".

We wrześniu 2004 Nelly wydał jednocześnie dwa albumy, Sweat oraz Suit. Suit, krążek w klimatach R&B zadebiutował na najwyższym miejscu notowania Billboard 200, a album Sweat o brzmieniu hip-hop znalazło się tego samego tygodnia na miejscu 2.

Nelly wziął udział w koncercie Tsunami Aid: A Concert for Hope po trzęsieniu ziemi na Oceanie Indyjskim. Pod koniec 2005 Nelly wydał składankę Sweatsuit, na której znalazły się także trzy niepublikowane dotąd utwory, m.in.piosenka "Grillz"

Rok później, Nelly gościnnie wystąpił w utworze "Call on Me", który ukazał się jako pierwszy singel z albumu Janet Jackson 20 Y.O. we wrześniu 2006 w Europie.

Dyskografia

    * 2000: Country Grammar
    * 2002: Nellyville
    * 2004: Sweat
    * 2004: Suit
    * 2008: Brass Knuckles

Nagrody

    * BET Awards
    o 2003, Best Male Hip-Hop Artist (Nominacja)
    o 2003, Best Collaboration ("Dilemna") z Kelly Rowland (Nominacja)
    o 2003, Video of the Year ("Hot in Herre") (Nominacja)
    o 2001, Best New Artist (Nominacja)
    o 2001, Best Male Hip-Hop Artist (Nominacja)

    * Grammy Awards
    o 2007, Best Rap Performance by a Duo or Group ("Grillz") feat. Paul Wall, Ali & Gipp (Nominacja)
    o 2005, Best Rap Album ("Suit") (Nominacja)
    o 2004, Best Rap Performance by a Duo or Group ("Shake Ya Tailfeather") z P. Diddy & Murphy Lee (Wygrana)
     o 2003, Best Male Rap Solo Performance ("Hot in Herre") (Wygrana)
     o 2003, Best Rap/Sung Collaboration ("Dilemna") z Kelly Rowland (Wygrana)
     o 2003, Record of the Year ("Dilemna") z Kelly Rowland (Nominacja)
     o 2003, Album of the Year ("Nellyville") (Nominacja)
     o 2003, Best Rap Album ("Nellyville") (Nominacja)
     o 2001, Best Rap Album ("Country Grammar") (Nominacja)
     o 2001, Best Rap Solo Performance ("Country Grammar") (Nominacja)

Oglądaj online