Powrót

Nicholas Payton

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Nicholas Payton
Nicholas Payton urodził się 26 września 1973 roku w Nowym Orleanie (Louisiana, USA).
To jeden z tzw. młodych lwów nowoorleańskiego jazzu lat dziewięćdziesiątych, związany zarówno z tradycją tego miasta, jak i powiązany rodzinnym umiłowaniem muzyki. Ojciec Walter Payton jest cenionym jazzowym i klasycznym basistą, matka Maria Payton znaną śpiewaczką operową i pianistką klasyczną. Pierwsze nauki gry na trąbce oraz zasady muzyki wpajał kilkuletniemu synowi ojciec. Potem terminował u Ellisa Marsalisa. Payton podjął studia w New Orleans Center for the Creative Arts i University of New Orleans. Pierwszym publicznym wystepem była dla Paytona parada z okazji święta Mardi Grass. Grał wtedy na trąbce w marszowej orkiestrza Young Tuxedo Brass Band. Nowoczesnym jazzem  zainteresował go Wynton Marsalis, z którym koncertował w Nowym Orleanie. Pracował także w zespołach Clark’a Terry’ego, Ellisa Marsalisa, Arta Blakey’a i Marcusa Robertsa. Grał także z Carlem Allenem oraz z Elvinem Jonesem. Jest związany z wartszatową orkiestrą Wyntona Marsalisa - Lincoln Center Jazz Orchestra. Prowadzi także –cieszące się sporym uznaniem – autorskie kwintety.
 
Wybrana dyskografia:
 
Underground (1995; z Counrteyem Pinem)
Kansas City (1995 - soundtrack)
Gumbo Noveau (1995)
From This Moment (1995)
Nicholas Payton & Doc Cheatham (1996)
They Come To Swing (1996; z Lincoln Jazz Center Orchestra) New Orleans Collective (1996)
Fingerpointing (1997)
Joe Henderson Big Band (1998)
Payton's Place (1998)
The New Orleans All Star Stompers (1999)
Nick@Night (1999)
Dear Louis (2001)

Oglądaj online