Powrót

Noon

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Noon
Noon - właściwie Mikołaj Bugajak - urodził się w 1979 roku w Warszawie. To polski producent hip-hopowy. Właściciel studia 33 Obroty oraz współzałożyciel (wraz z Mikołajem Skalskim) studia S-33.
Noon swoją karierę rozpoczął z zespołem Grammatik w 1998 roku. W 2000 roku Bugajak nagrał solowy album "Bleak Output". Płyta początkowo została wydana tylko w Holandii, by w 2001 ukazać się na także rynku polskim. Album doczekał się reedycji w 2004 roku.
Po solowej płycie Noon rozpoczął współpracę z warszawskim raperem Pezetem. 5 kwietnia 2002 roku ukazał się ich pierwszy album zatytułowany "Muzyka Klasyczna". Gościnnie na albumie wystąpili Mes, Fokus, Grammatik, Małolat i Ash. Album był promowany przez single "Re-fleksje" i "Seniorita (Gorąca krew)". 
W 2003 roku Noon nagrał album "Gry studyjne". 
Rok 2004 przyniósł kolejny album kooperacji Pezet/Noon pod nazwą "Muzyka Poważna". Album promowały single "Nie jestem dawno" i "Szósty zmysł". 
Noon wystąpił gościnnie w utworze zespołu 2cztery7 "Zwykle nie rapują, ale..." z albumu "Funk". W roku 2005 roku Noon stworzył podkład do utworu "Siedem dni" na składankę "U Ciebie W Mieście 2". 
 
Dyskografia : 
 
1998 - EP (wraz z zespołem Grammatik)
1999 - EP + (wraz z zespołem Grammatik)
2000 - Światła miasta (wraz z zespołem Grammatik)
2001 - Bleak Output
2002 - Muzyka Klasyczna (wraz z Pezetem)
2003 - Gry studyjne
2004 - Muzyka Poważna (wraz z Pezetem)
2008 - Pewne sekwencje
2010 - Dziwne dźwięki i niepojęte czyny

Oglądaj online