Powrót

Opeth

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Opeth
Opeth to szwedzka grupa założona w 1990 w Sztokholmie przez Davida Isberga. Wkrótce do zespołu dołączył Mikael Akerfeldt, który do dziś jest liderem zespołu, pisze muzykę i teksty, jest wokalistą i gitarzystą zespołu.
Nazwa zespołu, wymyślona przez Isberga, pochodzi z książki Wilbura Smitha "Ptak Słońca", w której Opet to zaginione, starożytne miasto Fenicjan w Botswanie na południu Afryki, zwane Księżycowym Miastem.
Po licznych zmianach personalnych i odejściu Isberga w 1992 roku uformował się trzon Opeth w postaci duetu Mikael Akerfeldt i Peter Lindgren. Wkrótce do zespołu dołączyli perkusista Anders Nordin i basista Johan DeFarfalla. W tym składzie Opeth nagrał dwa pierwsze albumy. 
W 1997 roku zespół uległ rozłamowi po wyrzuceniu DeFarfalli przez Akerfeldta i Lindgrena, bez porozumienia z Nordinem, co spowodowało odejście tego ostatniego. Wkrótce jednak został on zastąpiony przez Martina Lopeza (ex-Amon Amarth). Nowym basistą grupy został Martin Mendez, lecz trzeci album został nagrany w trzyosobowym składzie (z Akerfeldtem na basie). 
Kariera Opeth nabrała tempa wraz z wydaniem w 1999 roku albumu „Still Life”, a później w 2001 „Blackwater Park”, nagranego przy udziale Stevena Wilsona (Porcupine Tree, No-Man). 
W 2002 i 2003 roku zostały wydane albumy „Deliverance” i „Damnation”, mające być pierwotnie dwupłytowym wydawnictwem z „ciemną” i „jasną” stroną. Oba zostały nagrane znów przy pomocy Wilsona.
Kolejne albumy grupy przyniósł poszerzenie składu o klawiszowca Pera Wiberga. Przed nagraniem „Watershed”, w 2007 roku zespół opuścił Lindgren, zastąpiony przez Fredrika Akessona (Krux, ex-Arch Enemy). 
W 2011 roku po nagraniu materiału na nowy album z Opeth odszedł Per Wiberg.
 
Obecni członkowie zespołu :
 
Mikael Åkerfeldt – gitara, wokal (od 1990)
Martin Mendez – gitara basowa (od 1997)
Martin „Axe” Axenrot – perkusja (od 2006)
Fredrik Åkesson – gitara (od 2007)
Joakim Svalberg — klawisze (od 2011)
 
Byli członkowie zespołu :
 
David Isberg – wokal (1990–1992)
Andreas Dimeo – gitara (1991)
Kim Pettersson – gitara (1991)
Johan DeFarfalla – gitara basowa (1991,1994–1996)
Stefan Guteklint – gitara basowa (1992–1993)
Mattias Ander – gitara basowa (1992)
Nick Döring – gitara basowa (1990–1991)
Anders Nordin – perkusja (1990–1997)
Martin Lopez – perkusja (1997–2006)
Peter Lindgren – gitara (1991–2007)
Per Wiberg – klawisze (2005-2011)
 
Dyskografia :
 
1995 – Orchid
1996 – Morningrise
1998 – My Arms, Your Hearse
1999 – Still Life
2001 – Blackwater Park
2002 – Deliverance
2003 – Damnation
2005 – Ghost Reveries
2008 – Watershed
2011 — Heritage

Oglądaj online