Powrót

Patricia Kaas

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Patricia Kaas
Patricia Kaas (ur. 5 grudnia 1966 r. w Forbach) to francuska piosenkarka obdarzona charakterystycznym niskim głosem, której muzykę można określić jako mieszankę popu, jazzu i chanson.  Jej muzyczna kariera rozpoczęła się w roku 1987 r. wraz z wydaniem singla Mademoiselle chante le blues, który okazał się wielkim przebojem.

W 2002 r. Patricia, u boku Jeremy’ego Ironsa, zadebiutowała jako aktorka w filmie Claude’a Leloucha Piano Bar (And Now… Ladies and Gentlemen), gdzie wcieliła się w rolę nieuleczalnie chorej wokalistki jazzowej. Nagrała również ścieżkę dźwiękową do tego filmu.

16 maja 2009 roku Patricia Kaas reprezentowała Francję w finale 54. Konkursu Piosenki Eurowizji, który odbył się w Moskwie.

Dyskografia
– Mademoiselle chante… 1988
– Scène de vie 1990
– Carnets de scène (live) 1991
– Je te dis vous 1993
– Tour de charme (live) 1995
– Dans ma chair 1997
– Rendez-vous (live) 1998
– Le mot de passe 1999
– Ce sera nous (live) 2000
– Rien ne s’arrête… (best of) 2001
– Piano Bar 2002
– Sexe fort 2003
– Toute la Musique… 2005
– Kabaret 2008

Oglądaj online