Powrót

Paul Young

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Paul Young
Paul Antony Young - brytyjski wokalista popowy, urodzony w 1956 roku w Luton w Wielkiej Brytanii.
Przed rozpoczęciem kariery solowej występował w grupie Streetband, poźniej w Q-Tips.
Jako solista dopiero jego interpretacja utworu "Wherever I Lay My Fat" Marvina Gaye’a przyniosła mu rogłos. Album No Parlez trafił na szczyt listy brytyjskiej, na której pozostawał przez ponad dwa lata. Bestseller dekady zawierał takie utwory jak "Love Will Trar Us Apart", "Love Of The Common People", "Come Back And Stay".

Jego pierwszy LP "The Secret Of Association" tworzony był przez niemal dwa lata. Ostatecznie album trafił na szczyt list brytyjskich, a przebojami były też pochodzące z niego "Everything Must Change" i "Every Time You Go Away". Young postanowił poddać się solidnej kuracji, przerwanej jedynie wykonaniem tematu Crowded House "Don’t Dream It’s Over" na dedykowanym Nelsonowi Mandeli koncercie na stadionie Wembley w 1988.
Powrócił dwa lata później z albumem Other Voices.

Ważnym koncertem Paula był koncert ku pamięci Freddiego Mercury’ego na Wembley w maju 1992.


Dyskografia

* 1983 - No Parlez
* 1985 - The Secret Of Association
* 1987 - Between Two Fires
* 1990 - Other Voices
* 1990 - From Time To Time - The Singles Collection
* 1993 - The Crossing
* 1994 - Reflections
* 1996 - Love Songs
* 1997 - Paul Young
* 2003 - The Essential Paul Young
* 2006 - Rock Swings - On the wild side of swing

Oglądaj online