Powrót

Queen

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Queen
Grupa Queen powstała w 1971 roku. W 1973 podpisała swój pierwszy kontrakt płytowy z wytwórnią EMI. W tym samym roku ukazał się jej pierwszy album – „QUEEN”, a zespół zagrał kilka dużych koncertów w Anglii.

W 1974 roku grupa wydała album „QUEEN II” i pojechała w swoją pierwszą trasę koncertową po Wielkiej Brytanii. Muzycy zagrali też po raz pierwszy z Stanach, a w listopadzie wydali płytę „SHEER HEART ATTACK”.

W następnym roku miała miejsce kolejna premiera płytowa – „A NIGHT AT THE OPERA”. Singiel ją promujący - „Bohemian Rhapsody”, trwający 5'55" utwór wydawał się zbyt długi, aby zdobyć popularność wśród rozgłośni radiowych. Okazał się jednak jednym z najpopularniejszych singli w dziejach muzyki rozrywkowej. Przez 9 tygodni zajmował pierwsze miejsce w notowaniach brytyjskiej listy przebojów. Sukces „A NIGHT AT THE OPERA” był równie zdumiewający - album, jako pierwszy w karierze grupy, otrzymał status platynowej płyty.

Kolejne albumy zespołu Queen to: „ A DAY AT THE RACES”; „NEWS OF THE WORLD” z legendarnym już, podwójnym singlem “WE WILL ROCK YOU/WE ARE THE CHAMPIONS”; „ LIVE KILLERS”; „THE GAME”; „ GREATEST HITS”, „GREATEST FLIX” i „GREATEST PIX”.”HOT SPACE”.

1984 rok to premiera wydawnictwa “THE WORKS”. Utwór „Radio Ga Ga” na całym świecie stał się wielkim hitem, w 19 krajach dotarł na pierwsze miejsce list przebojów. Kolejnym hitem z tej płyty okazało się „I Want To Break Free”. Utwór promował jeden z najsłynniejszych teledysków w historii grupy, w którym wszyscy jej członkowie wystąpili przebrani za kobiety.
Potem zespół wydał jeszcze „A KIND OF MAGIC”, „ LIVE MAGIC”, „THE MIRACLE”, “INNUENDO”,  “GREATEST HITS TWO”.

 23 listopada 1991 Freddie Mercury ogłosił całemu światu, że choruje na AIDS. Następnego dnia zmarł w domu, w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Artysta jest jedną z najbardziej znanych ofiar AIDS. Wiadomość o jego śmierci była prawdziwym wstrząsem dla fanów na całym świecie. W hołdzie Freddiemu wydano podwójny singiel „Bohemian Rhapsody /These Are The Days Of Our Lives”, z którego dochód miał wspomóc Terence Higgins Trust. Singiel oczywiście zadebiutował na pierwszym miejscu w Wielkiej Brytanii.

W 1995 roku trzej członkowie grupy Queen zakończyli pracę nad materiałem, który zaczął się kształtować jeszcze w 1991 roku. Ukazała się długo oczekiwana płyta „MADE IN HEAVEN”. Jej premiera oznaczała koniec pewnej ery. Pomimo to, od tamtej pory fenomen Queen trwa nadal.

Dyskografia:
  • (1973) Queen
  • (1974) Queen II
  • (1974) Sheer Heart Attack
  • (1975) A Night at the Opera
  • (1976) A Day at the Races
  • (1977) News of the World
  • (1978) Jazz
  • (1980) The Game
  • (1980) Flash Gordon (album z muzyką do filmu)
  • (1982) Hot Space
  • (1984) The Works
  • (1986) A Kind of Magic
  • (1989) The Miracle
  • (1991) Innuendo
  • (1995) Made in Heaven

Oglądaj online