Powrót

Queen Latifah

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Queen Latifah
Queen Latifah, a właściwie Dana Elaine Owens urodziła się 18 marca 1970 w Newark w New Jersey. Jest uznawana za jedną z najlepszych kobiet na światowej scenie hip-hop'owej.  Jako osiemnastoletnia dziewczyna zaistniała w świecie muzycznym wydając swój pierwszy singiel "Wrath of My Madness". W 1991 roku zadebiutowała w filmie Spike Lee pt. "Jungle Fever". Występowała na dużym ekranie u boku wielkich gwiazd Hoolywood, jak rownież prowadziła swój własny telewizyjny show "The Queen Latifah Show" 
 
Dyskografia
 
    1989: All Hail the Queen
    1991: Nature of a Sista'
    1993: Black Reign
    1998: Order in the Court
    2002: She's the Queen: A Collection of Hits
    2004: The Dana Owens Album
    2005: 20th Century Masters – The Millenium Collection: The best of Queen Latifah (2005)
    2007: Trav'lin' Light
    2009: Persona
 
Filmografia
 
    2010: Lakier do włosów 2 (Hairspray 2) jako Motormouth Maybelle
    2010: Walentynki (Valentine's Day) jako Paula Thomas
    2008: Sekretne życie pszczół jako August Boatwright
    2008: Co się zdarzyło w Las Vegas (What Happens in Vegas...) jako Dr. Twitchell
    2008: Skok na kasę (Mad Money) jako Nina Brewster
    2007: The Perfect Holiday jako Pani Święta
    2007: Life Support jako Ana Willis
    2007: Lakier do włosów (Hairspray) jako Motormouth Maybelle
    2006: Epoka lodowcowa 2: Odwilż – głos Ellie
    2006: Przypadek Harolda Cricka (Stranger Than Fiction) jako Penny Escher
    2006: Ostatnie wakacje (Last Holiday) jako Georgia Byrd
    2005: The Muppets' Wizard of Oz jako Ciocia Em
    2005: Salon piękności (Beauty Shop) jako Gina Norris
    2004: New York Taxi (Taxi) jako Belle
    2004: Barbershop 2: Z powrotem w interesie (Barbershop 2: Back in Business)
    2004: Crash nebula jako Pam Dromeda (głos)
    2004: Piknik (The Cookout) jako Oficer ochrony
    2003: Wszystko się wali (Bringing Down the House) jako Charlene Morton
    2003: Straszny film 3 (Scary Movie 3) jako ciocia Shaneequa
    2002: Brown Sugar jako Francine
    2002: Chicago jako Matron 'Mama' Morton
    2002: Głosy z zaświatów (Living with the Dead) jako Midge Harmon
    2002: Miśki Country (The Country Bears) jako Cha-Cha
    2002: The O.Z. jako Glinda
    2002: Pinokio (Pinocchio) jako gołąb (głos)
    1999: Ciemna strona miasta (Bringing Out the Dead)jako Dispatcher Love (głos)
    1999: Kolekcjoner kości (The Bone Collector) jako Thelma
    1998: Kula (Sphere) jako Fletcher
    1998: Pełnia życia (Living Out Loud) jako Liz Bailey
    1998: Rodzina Flory (Mama Flora's Family) jako Diana
    1997: Gangster (Hoodlum) jako Sulie
    1996: Desperatki (Set It Off) jako Cleo
    1993: Gra o życie (My Life) jako Theresa
    1993: Kim jest ten facet? (Who's the Man?) jako ona sama
    1993: Living Single jako Khadijah James (1992-1998)
    1992: Miasto aniołów 2 (Juice) jako Ruffhouse M.C
    1991: Prywatka 2 (House Party 2) jako Zora
    1991: Jungle Fever (Jungle Fever) jako Lashawn

Oglądaj online