Powrót

Renata Przemyk

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Renata Przemyk
Renata Przemyk urodziła się 10 lutego 1966 w Bielsku-Białej. Karierę muzyczną rozpoczęła w 1989 roku. Wtedy na XXV Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie zdobyła Grand Prix i nagrodę dziennikarzy. Przez rok śpiewała w zespole Ya Hozna. Po rozstaniu z zespołem w listopadzie 1990 r. rozpoczęła karierę solową. Nagrała dziesięć płyt, w tym jedną z muzyką do spektaklu teatralnego Balladyna w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym. W 2003 wydała album z największymi przebojami m.in. "Babę zesłał Bóg", "Protest Dance", "Ostatni z zielonych", "Zero". Renata Przemyk wielokrotnie koncertowała w kraju i za granicą. W 2008 zadebiutowała jako aktorka teatralna rolą Hortensji w spektaklu "Terapia Jonasza" w chorzowskim Teatrze Rozrywki.
W 2009 roku artystka założyła akustyczne trio o nazwie Acoustic Trio.

Dyskografia

Płyty

* Ya hozna, 1990
* Mało zdolna szansonistka, 1992
* Tylko kobieta, 1994
* Andergrant, 1996
* Hormon, 1999
* Blizna, 2001
* Balladyna, 2002
* The best of Renata Przemyk, 2003
* Unikat, 2006
* Odjazd, 2009

Single

* z płyty Tylko kobieta: „Ostatni z zielonych”
* z płyty Andergrant: „Zero”, „Zmrok”, „Bo jeśli tak ma być”, „Aż po grób”
* z płyty Hormon: „Nie mam żalu”, „Zazdrosna”, „Nie spaceruję nago”

Oglądaj online