Powrót

Roger Waters

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Roger Waters
Roger Waters (właściwie George Roger Waters) urodził się 6 września 1943 w Great Bookham w hrabstwie Surrey w Wielkiej Brytanii.

W 1965 roku wraz ze swoim znajomym z czasów szkolnych, Sydem Barrettem, oraz dwoma kolegami ze studiów, Nickiem Masonem i Rickiem Wrightem, założył zespół Pink Floyd. Debiutancki krążek grupy zatytułowany "The Piper at the Gates of Dawn" wydany został w 1967 roku.

Roger Waters odszedł z zespołu w 1985 roku i nie wziął udziału w jego reaktywacji w 1986 roku. Próbował nawet jej zapobiec i zastrzec sobie wyłączność do znaku towarowego „Pink Floyd”, ale nie udało mu się to. Poświecił się solowej karierze muzycznej wydając trzy koncept albumy i ścieżkę dźwiękową do filmu.

Po zburzeniu muru berlińskiego w 1989 Waters zaplanował zakrojony na szeroką skalę koncert mający upamiętniać koniec podziału Niemiec  i Europy, który odbył się w Berlinie 21 lipca  1990 i prezentował materiał z płyty "The Wall". Wydarzenie miało miejsce na Potsdamer Platz, czyli w miejscu dawniej przeciętym przez zupełnie inny mur. W koncercie gościnnie brało udział wiele gwiazd (m.in. Bryan Adams, Sinead O'Connor, Van Morrison), a oglądało go ponad 300 tysięcy fanów na widowni i około 5 milionów przed odbiornikami telewizyjnymi na całym świecie.


 Dyskografia
    * z zespołem Pink Floyd
          o The Piper at the Gates of Dawn (1967)
          o A Saucerful of Secrets (1968)
          o More (1969)
          o Ummagumma (1969)
          o Atom Heart Mother (1970)
          o Relics (1971)
          o Meddle (1971)
          o Obscured by Clouds - muzyka do filmu La Valle (1972)
          o The Dark Side of the Moon (1973)
          o Wish You Were Here (1975)
          o Animals (1977)
          o The Wall (1979)
          o A Collection of Great Dance Songs (1981)
          o The Final Cut (1983)


    * albumy solowe
          o Music From "The Body" (1970)
          o The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984)
          o When the Wind Blows (1986)
          o Radio K.A.O.S. (1987)
          o The Wall Live in Berlin (1990)
          o Amused to Death (1992)
          o In the Flesh Live (2000)
          o Flickering Flame: The Solo Years Vol. 1 (2002)
          o Ça Ira (2005)

Oglądaj online