Powrót

Roxette

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Roxette
Roxette – szwedzki duet reprezentujący nurt muzyki pop i rock.
W jego skład wchodzą Per Gessle (gitara, wokal) oraz Marie Fredriksson (wokal).

Jest to jeden z najpopularniejszych zespołów muzycznych lat 80., 90. najpopularniejszy utwór – It Must Have Been Love – według szacunków w stacjach radiowych samych Stanów Zjednoczonych w latach 1990–2005 został odtworzony ok. 4 miliony razy.

W 1983 Gyllene Tider pod nazwą Roxette wydał singla "Teaser Japanese", który odniósł duży sukces. I w ten sposób zdobywało coraz większą popularność w Szwecji.

Pięć lat później duet wydał singiel "It Must Been Love " a w 1988 "Listen to Your Heart" które zdobyły ogromną popularność na świecie.

Początki lat 90. były dla Roxette szczytowym złotym okresem popularności.W 1991 roku wydali album Joyride. Praktycznie wszystkie utwory z tej płyty stały się największymi hitami zespołu a w szczególności Joyride, The Big L, Fading Like A Flower i Spending My Time.

Trzy lata trwały nagrania na kolejną płytę Crash! Boom! Bang! która powtórzyła sukces swojej poprzedniczki. Z tego albumu pochodzą następujące hity: Sleeping in My Car, Crash! Boom! Bang!, Fireworks i Run to You.

W 1996 wydając album Don’t Bore Us, Get to the Chorus! duet zawiesił działalność na trzy lata. Kolejna płyta zatytułowana jest Have A Nice Day a najbardziej znanym utworem okazał się "Wish I Could Fly". Zmienił się charakter muzyki Roxette - poprzednie płyty zawierały utwory rockowe i popowe, a na Have A Nice Day znalazły się piosenki utrzymane w gatunku pop i dance.

2001 - ukazuje się kolejny album Room Service który odniósł dość duży sukces w porównaniu z płytą Have A Nice Day.

Rok później Marie doznała paraliżu części ciała. Spowodowane to było przez guza w tylnej części mózgu. Po przejściu miesięcy chemioterapii oraz operacji musiała poddać się rehabilitacji, co było powodem zaprzestania działalności Roxette.

W 2006 Roxette obchodziło 20 lecie swojego istnienia. Dla uczczenia tego jubileuszu wydane zostały dwa albumy podsumowujące działalność duetu przez ten czas - A Collection of Roxette Hits - Their 20 Greatest Songs! i The Rox Box / Roxette 86-06, na których znalazły się dwie nowe piosenki "One Wish" i "Reveal". Wówczas została również wznowiona działalność. W roku 2007 jednak się nie pojawiły żadne nowe nagrania oraz nie była prowadzona działalność koncertowa, gdyż Marie wciąż miała problemy ze zdrowiem, m.in. z orientacją przestrzenną. Charakter dalszej działalności Roxette jest uzależniony od stanu zdrowia wokalistki.

Dyskografia

1986- Pearls of Passion
1987 - Dance Passion
1988 - Look Sharp!
1991 - Joyride
1992 - Tourism
1994 - Crash!Boom!Bang!
1995 - Don’t Bore Us - Get to The Chorus!
1996 - Balladas en Esanol
1999 - Have a Nice Day
2001 - Room Service
2002 - The Ballad Hits
2003 - The Pop Hits
2006 - A Collection of Roxette Hits - Their 20 Greatest Songs!
2006 - RoxBox/Roxette 86-06

Oglądaj online