Powrót

Sabaton

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Sabaton

Sabaton to szwedzki zespół power metalowy założony w 1999 roku. Sabaton odstaje od powszechnie przyjętego wizerunku zespołu powermetalowego. Joakim Brodén dysponuje o wiele bardziej basowym głosem niż wokaliści innych zespołów tego gatunku. Polskich fanów powinien zainteresować utwór „40:1” z albumu "The Art of War". Opowiada on o bohaterstwie naszych rodaków w bitwie pod Wizną. Drugim utworem o Polakach jest „Uprising” z albumu „Coat of Arms”, opowiadający o powstaniu warszawskim. Jest jeszcze „Aces In Exile” z albumu „Coat Of Arms”, opowiadający o Dywizjonie 303, walczącym w bitwie powietrznej o Anglię. Dzięki tym piosenkom o Sabatonie usłyszały całe rzesze polskich fanów metalu.

Skład zespołu :

Joakim Brodén - wokal
Rickard Sundén - gitara
Oskar Montelius - gitara
Pär Sundström - bas
Daniel Mullback - perkusja
Daniel Mÿhr - klawisze

Dyskografia :

- Fist For Fight (2001)
- Primo Victoria (2005)
- Attero Dominatus (2006)
- Metalizer (2007, nagrany w 2002 roku)
- The Art of War (2008)
- Coat of Arms (2010)

Oglądaj online