Powrót

Safri Duo

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Safri Duo
Safri Duo to duński zespół perkusyjny, w którego skład wchodzą Uffe Savery i Morten Friis (od pierwszych liter ich nazwisk powstała nazwa zespołu Safri, Duo oznacza duet). Najbardziej znanymi utworami tej grupy są: "All The People In The World", "Rise", "Samb Adagio", "Played-A-Llive". Od 1990 r. zespół wydał 11 albumów.

Muzyka duńskiej grupy Safri Duo to mieszanka samplingu i elektroniki oraz "żywych" instrumentów perkusyjnych, w skład których wchodzą m.in. bębny, kotły, bonga, perkusje. Pomysł Safri Duo na wprowadzenie "żywych" bębnów do muzyki z pogranicza techno i house okazał się strzałem w dziesiątkę.

Wokalista zespołu, Clark Anderson (skala głosu 4 oktawy) śpiewa, gra na pianinie, komponuje. Jego głos usłyszeć można na płycie Cher "Living Proof"oraz na ścieżkach dźwiękowych do filmów: "Living Out Loud" i "Hurricane"

Piosenki Safri Duo osiągnęły szczyty list przebojów, zespół zdobył także wiele nagród i wyróżnień, wśród nich: Nagrodę MTV – jako pierwszy duński zespół. Do tego należy dodać mnóstwo złotych i platynowych płyt.

Dyskografia:

   1990     Turn Up Volume
   1995     Works For Percurssion
   1995     Lutoslawski, Bartók, Helweg
   1995     Percussion Transcriptions
   1996     Goldrush
   1998     Bach To The Future
   2002     Episode II
   2002     Episode II - The Remix Edition
   2003     Safri Duo 3.0
   2004     Safri Duo 3.5 - International Version
   2008     Origins

Single

    * All The People In The World ft. Clark Anderson
    * Played-A-Live
    * Baya Baya
    * Samba Adagio
    * Rise (Leave Me Alone)
    * Twilight

Oglądaj online