Powrót

Sammy Davis Jr.

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Sammy Davis Jr.
Samuel George "Sammy" Davis, Jr  urodził się  8 grudnia 1925 roku w Harlemie w Nowym Jorku . Był piosenkarzem, tancerzem, aktorem i komikiem. Karierę rozpoczął w wieku trzech lat. Z ojcem i wujkiem występował w  Will Mastin Trio. Stał sie sławny dzięki wystepom w klubie nocnym Ciro's. W 1954 roku w wypadku samochodowym traci lewe oko. W 1959 roku Davis został członkiem słynnej Rat Pack, nieformalnej grupy piosenkarzy i aktorów amerykańskich. Należeli do niej Frank Sinatra, Dean Martin, Peter Lawford, Joey Bishop oraz Norman Fell, Angie Dickinson, Juliet Prowse i Shirley MacLaine. W 1960 roku Sammy Davis Jr. zagrał w filmie "Ocean's Eleven". Ma na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień m.in Spingarn Medal przyznany przez NAACP. Był nominowany do Złotego Globu i nagrody Emmy za role telewizyjne.

Davis zmarł w Beverly Hills w Kalifornii w dniu 16 maja 1990 roku  w wyniku komplikacji spowodowanych rakiem gardła. Został pochowany w Forest Lawn Memorial Park Cemetery w Glendale w Kalifornii obok ojca.
18 maja 1990 roku, dwa dni po jego śmierci w hołdzie na 10 minut zgasły światła w Las Vegas. W 2001 roku Davis został pośmiertnie odznaczony nagrodą Grammy Lifetime Achievement Award .

Filmografia

* The Jack Benny Program (1950-1965) jako on sam (gościnnie)
* Disneyland (1954-1990) jako on sam (1955) (gościnnie)
* Zane Grey Theater (gościnnie, 1956-1961)
* Spotkajmy się w Las Vegas (Meet Me in Las Vegas, 1956) jako on sam (niewymieniony w czołówce)
* The Rifleman (1958-1963) jako Tip Corey (gościnnie)
* Lawman (1958-1962) jako Willie Shay (gościnnie)
* 77 Sunset Strip (I, 1958-1964) jako Kid Pepper (gościnnie)
* Porgy i Bess (Porgy and Bess, 1959) jako Sportin’ Life
* Pepe (gościnnie, 1960)
* Ocean’s Eleven (1960) jako Josh Howard
* Frontier Circus (1961-1962) jako Cara (gościnnie)
* The Dick Powell Show (1961-1963) jako Gabe Masters (gościnnie)
* Ben Casey (1961-1966) jako Allie Burns (gościnnie)
* Dreigroschenoper, Die (1962) jako Bard
* Sergeants 3 (1962) jako Jonah Williams
* Johnny Cool (1963) jako Wykształcony
* Prawo Burke’a (Burke’s Law, 1963-1966) jako Cortwainer Bird (gościnnie)
* Robin i 7 gangsterów (Robin and the 7 Hoods, 1964) jako Will
* I Dream of Jeannie (1965-1970) jako on sam (gościnnie)
* The Wild Wild West (1965-1969) jako Jeremiah (gościnnie)
* Sammy Davis and the Wonderful World of Children (1965)
* Koszmar w słońcu (Nightmare in the Sun, 1965) jako kierowca ciężarówki
* Alice in Wonderland or What’s a Nice Kid Like You Doing in a Place Like This? (1966) jako Kot z Cheshire
* The Danny Thomas Hour (1967-1968) jako Chris Christiansen (gościnnie)
* The Carol Burnett Show (on sam, 1967-1978)
* Here’s Lucy (1968-1974) jako on sam (gościnnie)
* Sól i pieprz (Salt and Pepper, 1968) jako Charles Salt
* The Mod Squad (1968-1973) jako Ojciec John Banks (gościnnie)
* The Courtship of Eddie’s Father (1969-1972) jako Rodney River Jr. (gościnnie)
* Słodka Charity (Sweet Charity, 1969) jako Big Daddy
* The Flip Wilson Show (1970-1974) jako on sam (gościnnie)
* V.I.P.-Schaukel (1971) jako on sam (gościnnie)
* Diamenty są wieczne (Diamonds Are Forever, 1971) jako Gracz w kasynie (niewymieniony w czołówce)
* Poor Devil (1973) jako Sammy
* Chico and the Man (1974-1978) jako on sam (1975) (gościnnie)
* The Jeffersons (1975-1985) jako on sam (gościnnie)
* Fantasy Island (1978-1984) jako Edward Ross, Sr. (gościnnie)
* Archie Bunker’s Place (1979-1983) jako on sam (gościnnie)
* Wyścig Armatniej Kuli (The Cannonball Run, 1981) jako Fenderbaum
* Heidi’s Song (1982) jako Head Ratte (głos)
* Cracking Up (1983) jako Pan Billings
* Bill Cosby Show (The Cosby Show, 1984-1992) jako Ray Palomino (gościnnie)
* Detektyw Hunter (Hunter, 1984-1991) jako Benny Schafer (gościnnie)
* Wyścig gumowej kuli II (Cannonball Run II, 1984) jako Fenderbaum
* Alicja w krainie czarów (Alice in Wonderland, 1985) jako Gąsienica
* Dyktator z Paradoru (Moon Over Parador, 1988) jako Himself
* Złapać rytm (Tap, 1989) jako Mały Mo

Dyskografia

* 1955 Starring Sammy Davis, Jr.
* 1955 Just for Lovers
* 1956 Mr Wonderful
* 1956 Here’s Looking at You
* 1957 Boy Meets Girl (wraz z Carmen McRae)
* 1957 Sammy Swings
* 1958 Mood to Be Wooed
* 1959 Porgy and Bess
* 1959 Sammy Davis, Jr. at Town Hall
* 1960 Got a Right to Swing
* 1960 Sammy Awards
* 1961 Mr Entertainment
* 1963 Forget-Me-Nots for First Nighters
* 1965 Try a Little Tenderness
* 1961 The Wham of Sam!
* 1962 Sammy Davis, Jr. Belts the Best of Broadway
* 1962 The Sammy Davis, Jr. All-Star Spectacular
* 1962 What Kind Of Fool Am I - And Other Show-Stoppers
* 1963 As Long As She Needs Me
* 1963 Sammy Davis, Jr. at the Cocoanut Grove
* 1964 Sammy Davis, Jr. Salutes the Stars of the London Palladium
* 1964 The Shelter of Your Arms
* 1964 California Suite
* 1964 Sings the Big Ones for Young Lovers
* 1965 When The Feeling Hits You!
* 1965 If I Ruled the World
* 1965 The Nat King Cole Songbook
* 1965 Our Shining Hour
* 1965 Sammy’s Back on Broadway
* 1966 The Sammy Davis, Jr. Show
* 1966 A Man Called Adam
* 1966 The Sounds of ‘66
* 1966 Sammy Davis, Jr. Sings and Laurindo Almeida Plays
* 1966 That’s All!
* 1967 Sammy Davis, Jr. Sings the Complete ‘Dr. Doolittle’
* 1968 Lonely Is the Name
* 1968 I’ve Gotta Be Me
* 1969 The Goin’s Great
* 1970 Something for Everyone
* 1984 Hello Detroit
* 1972 Sammy Davis Jr. Now
* 1977 In Person ‘77
* 1979 Hearin’ Is Believin’

Oglądaj online