Powrót

Saxon

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Saxon

Saxon to brytyjski zespół muzyczny z kręgu NWOBHM założony w 1976 roku (pierwotnie pod nazwą Son of a Bitch) w South Yorkshire. W tekstach piosenek przewijają się przede wszystkim opisy życia rockmeńskiego (motocykle i koncerty) oraz motywy batalistyczne. Do największych hitów Saxona należą: Crusader, Wheels of Steel, Suzie Hold On, And the Bands Played On, Princess of the Night, Broken Heroes oraz 747(Strangers in the night).

Muzycy

Obecny skład zespołu
Peter Byford „Biff” - śpiew (1977-)
Paul Quinn - gitara elektryczna (1977-)
Doug Scarret - gitara elektryczna (1995-)
Nibbs Carter - gitara basowa (1988-)
Nigel Glockler - instrumenty perkusyjne (1981-1987, 1988-1998, 2005-)

Byli członkowie zespołu
Graham Oliver - gitara elektryczna (1977-1995)
Steve Dawson - gitara basowa (1977-1986)
Paul Johnson - gitara basowa (1986-1988)
Pete Gill - instrumenty perkusyjne (1977-1981) (Motörhead)
Nigel Durham - instrumenty perkusyjne (1987-1988)
Fritz Randow - instrumenty perkusyjne (1998-2004)
Jörg Michael - instrumenty perkusyjne (2004-2005) (Stratovarius, Rage, Grave Digger, Running Wild, Axel Rudi Pell)

Dyskografia

Albumy studyjne

* (1979) Saxon (album)
* (1980) Wheels of Steel
* (1980) Strong Arm of the Law
* (1981) Denim and Leather
* (1983) Power & The Glory
* (1984) Crusader
* (1985) Innocence Is No Excuse
* (1986) Rock the Nations
* (1988) Destiny
* (1990) Solid Ball of Rock
* (1992) Forever Free
* (1995) Dogs of War
* (1997) Unleash the Beast
* (1999) Metalhead
* (2001) Killing Ground
* (2004) Lionheart
* (2007) The Inner Sanctum
* (2009) Into the Labyrinth

Oglądaj online