Powrót

Siddharta

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Siddharta
Zespół odziedziczył swoją nazwę po książce Hermanna Hesse "Siddhartha". Po raz pierwszy Siddharta grający w czteroosobowym składzie (Tomi Meglič, Primož Benko, Primož M., Boštjan Meglič), jeszcze jako amatorski zespół rockandrollowy, został przedstawiona publiczności 17 marca 1995 roku. Wkrótce zespół wypracował swoje własne brzmienie i wzbogacił je o saksofon, wtedy dołączył do nich Cene Resnik. Pod koniec 1996 roku ich 14 piosenek nagranych w wersji demo można było usłyszeć w lublańskim klubie K4. W 1997 roku Siddharta, obok wielu innych obiecujących zespołów, wzięła udział projekcie "Tivolski Pomp", uwieńczonym wydaniem składanki, na której znalazł sie jej utwór "Lunanai". Wystąpiła także w telewizji, w "Pomp Show", emitowanym na antenie słoweńskiej telewizji publicznej. Wkrótce potem, w 1999 roku został wydany pierwszy debiutancki album "ID". Przy nagraniach Siddhartę wspierał muzyk studyjny Tomaž Okroglič Rous, który później na stałe dołączył do zespołu.
 
Obecny skład :
 
Tomi Meglič - wokal, gitara
Primož Benko - gitara, chórki
Jani Hace - gitara basowa
Tomaž Okroglič-Rous - keyboard
Boštjan Meglič - perkusja
 
Byli członkowie :
Primož Majerič - gitara basowa
Cene Resnik - saksofon, flet, keyboard- odszedł z zespołu w 2008 roku
 
Dyskografia :
 
"ID" (1999)
"Nord”(2001)
"Silikon Delta" (2002)
"Rh-" (2003)
"Rh- blood bag edition" (2003)
"Siddharta & Symphony Orchestra RTV Slovenija – Stadion DVD " (2004)
"Petrolea" (2006)
"Izštekani CD+DVD" (2007)
"Maraton" (2007)
"Saga" (2009)
"VI" (2011)

Oglądaj online