Powrót

Simon & Garfunkel

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Simon & Garfunkel

Paul Simon (urodzony 13.10. 1941 roku w Newark w stanie New Jersey, USA) i Art Garfunkel (właściwie Arthur Garfunkel, ur. 5.11. 1941 roku na Forest Hills, Nowy Jork, USA) zaczęli wspólnie występować mając raptem po kilkanaście lat. W roku 1957 nagrali pod nazwą Tom and Jerry utwór „Hey, schoolgirl”, który w USA okazał się sporym hitem. Później skompletowali także album, który doczekał się ponownego wydania po osiągnięciu przez duet światowego sukcesu w latach 60. W 1964 roku nagrali album "Wednesday Morning 3 A.M.". Znalazła się na nim m.in. piękna akustyczna kompozycja „The Sound Of Silence”. Longplay nie sprzedawał się jednak na tyle dobrze, by zachęcić jego twórców do kontynuowania wspólnej kariery. Kiedy Simon przebywał w Anglii, zaczęła się moda na folk rocka. Producent Tom Wilson podjął decyzję o zremiksowaniu i zmianie aranżu „The Sound Of Silence”. W ciągu kilku tygodni piosenka stała się hitem numer 1 w USA, a Simon i Garfunkel ponownie zaczęli pracę w duecie.
Na początku 1966 roku ukazał się ich kolejny longplay "Sounds of Silence". Simon & Garfunkel cieszyli się już w tym czasie wielką popularnością, szczególnie wśród studentów. W 1968 roku po wydaniu dwóch udanych, lecz słabo sprzedających się singli „At The Zoo” i „Fakin’ It”, Simon & Garfunkel skomponowali i nagrali muzykę do filmu „Absolwent”. Największym hitem ze ścieżki dźwiękowej była piosenka „Mrs. Robinson”, która przyniosła im wielką światową sławę. W 1969 roku ujrzał światło dzienne maxi-singel „The Boxer”, który odniósł sukces komercyjny po obu stronach oceanu. Ten klasyczny utwór pojawił się potem na słynnym wydawnictwie "Bridge Over Troubled Water", uznanym za jeden z albumów wszechczasów. Utrzymywał się na brytyjskiej liście bestsellerów przez 303 tygodnie. W czasie, kiedy album zdobywał szczyty list przebojów, nieporozumienia między członkami duetu nasiliły się, co doprowadziło do ostatecznego zerwania.
W 1972 roku ukazało się wydawnictwo "Greatest Hits", zawierające 4 nie publikowane wcześniej nagrania w wersji koncertowej. W tym samym roku Simon & Garfunkel wystąpili razem podczas koncertu wspierającego kampanię prezydencką senatora George’a McGoverna.
Po dłuższej przerwie duet pojawił się w październiku 1975 roku w telewizyjnym programie „Saturday Night Live”, a dwa miesiące później trafił na listy przebojów za sprawą kompozycji „My Little Town”. W październiku 1977 roku znów wystąpili wspólnie podczas ceremonii wręczenia nagród Britannia Music Awards w Londynie. 19 września 1981 roku duet zaśpiewał dla 400 tysięcy fanów podczas słynnego koncertu w Central Park w Nowym Jorku. Zarejestrowany wtedy materiał trafił później na bestsellerowy album "The Concert in Central Park".
Wspólna europejska i amerykańska trasa zakończyła się kolejnymi niesnaskami pomiędzy muzykami. Choć podjęli oni wspólnie pracę w studio, jednak sesje zostały przerwane, a ich rezultat trafił na solowy album Paula Simona "Hearts and Bones" z 1983 roku. W styczniu 1990 roku obaj artyści zostali wprowadzeni do rock’n’rollowego Panteonu Sław ( Rock and Roll Hall of Fame ), co stanowiło dobry pretekst do ich kolejnego wspólnego występu. Następne koncerty duetu miały miejsce w maju 1992 roku i marcu 1993 roku, w obu przypadkach na imprezach dobroczynnych.
W 2001 roku na nowo zaczęli koncertować, a w 2004 roku zarobili 53 miliony dolarów za trasę Live On Stage. W roku 2009 ponownie ruszyli w trasę. 29 października 2009 roku zagrali w Madison Square Garaden w Nowym Jorku z okazji 25-lecia Rock and Roll Hall of Fame.

Dyskografia:
* Wednesday Morning, 3 A.M. (1964)
* Sounds of Silence (1966)
* Parsley, Sage, Rosemary & Thyme (1966)
* The Graduate (1968)
* Bookends (1968)
* Bridge Over Troubled Water (1970)
* Greatest Hits (1972)
* Concert In Central Park [live] (1981)
* Early Simon & Garfunkel (1993)
* Old Friends (1997)
* The Best of Simon & Garfunkel (1999)
* The Columbia Studio Recordings (1964-1970) (2001)
* Live from New York City, 1967 (2002)
* The Essential Simon & Garfunkel (2003)
* Old Friends: Live on Stage (2004)

Oglądaj online