Powrót

Skalpel

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Skalpel
Skalpel to wrocławski duet tworzony przez Marcina Cichego i Igora Pudło. Obaj są didżejami i producentami nagrań. Wspólnie zaczęli tworzyć w 2000 roku. W 2004 roku podpisali kontrakt z brytyjską wytwórnią Ninja Tune. Ich debiutancki album został uznany za jedno z ważniejszych wydarzeń muzycznych roku.
Muzyka którą tworzą to połączenie tego, co tradycyjne, z nowoczesnością. Do tworzenia własnych utworów wykorzystują głównie polski jazz z lat 60. i 70. nadając mu całkowicie nowe brzmienie.
 
Dyskografia :
 
2000 - Virtual Cuts
2001 - Polish Jazz
2003 - Sculpture
2004 - Skalpel
2005 - Break Out
2005 - 1958 Breaks
2005 - Konfusion

Oglądaj online