Powrót

Suzanne Vega

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Suzanne Vega
Suzanne Vega urodziła się 11 lipca 1959 roku w Santa Monica w Kalifornii.

Zaczęła występować w połowie lat 70-tych w Nowym Jorku. Sławę zyskała w latach 80-tych. Na swoim koncie ma siedem albumów. Debiutancki krążek zatytułowany "Suzanne Vega"  wydany został w 1985 roku. Dwa lata później ukazuje się album "Solitude Standing". W 1990 roku pojawia się kolejny krążek "Days of Open Hand", w 1992 roku " 99.9F°", w roku 1996 album " Nine Objects of Desire", a w 2001 roku "Songs in Red and Gray".

Ostatni album "Beauty & Crime" wydany został w 2007 roku. W Polsce do tej pory Suzanne Vega wystąpiła osiem razy. Ostatni jej występ miał miejsce 29 lipca 2009 roku w Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku.

Dyskografia
Albumy

    * Suzanne Vega (1985)
    * Solitude Standing (1987)
    * Days of Open Hand (1990)
    * 99.9F° (1992)
    * Nine Objects of Desire (1996)
    * Songs in Red and Gray (2001)
    * Beauty & Crime (2007)

Kompilacje

    * Tried & True: The Best of Suzanne Vega (1998)
    * Retrospective - The Best of Suzanne Vega (2003)

Oglądaj online