Powrót

Therion

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Therion
Therion to szwedzki zespół muzyczny założony w 1987 roku przez Christofera Johnssona. Zespół dwukrotnie zmieniał swoją nazwę - przed rokiem 1988 istniał jako Blitzkrieg,  następnie jako Megatherion. Zespół zadebiutował w 1991 roku albumem "Of Darkness…". Późniejsze dokonania łączą w sobie elementy muzyki klasycznej i opery wraz z szeroko pojętym nurtem metalowym. 
Inspiracją dla nazwy zespołu stał się album "To Mega Therion" zespołu Celtic Frost. Teksty utworów nawiązują najczęściej do tematów mitologicznych, okulstycznych oraz pogańskich. Autorem większości tekstów jest obecnie Thomas Karlsson, założyciel Dragon Rouge - organizacji zajmującej się praktykowaniem magii. Utwory pisane są w różnych językach - angielskim, szwedzkim, rosyjskim, niemieckim, akadyjskim, łacińskim, hebrajskim, egipskim, starogreckim oraz enochiańskim.
 
Skład zespołu :
 
Obecni członkowie
 
Christofer Johnsson - gitara, instrumenty klawiszowe
Thomas Vikström - wokal
Lori Lewis - wokal 
Snowy Shaw - wokal
Johan Koleberg - perkusja
Nalle Påhlsson - gitara basowa
Thomas Karlsson - autor tekstów piosenek
 
Dyskografia
 
Of Darkness… (1991)
Beyond Sanctorum (1992)
Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas (1993)
Lepaca Kliffoth (1995)
Theli (1996)
A’arab Zaraq - Lucid Dreaming (1997)
Vovin (1998)
Crowning of Atlantis (1999)
Deggial (2000)
Secret of the Runes (2001)
Live in Midgård (płyta koncertowa) (2002)
Lemuria (2004)
Sirius B (2004)
Gothic Kabbalah (2007)

Oglądaj online