Powrót

Tracy Chapman

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Tracy Chapman
Tracy Chapman urodziła się 30 marca 1964 roku w Cleveland w Stanach Zjednoczonych.

Gry na gitarze nauczyła się w dzieciństwie.  Wzięła udział w programie A Better Chance, mającym na celu wyselekcjonowanie i rozwój utalentowanych czarnych uczniów z całego kraju. Została przyjęta do Wooster School w Connecticut, a w końcu rozpoczęła studia na Tufts University w Medford w Massachusetts.

W 2004  roku otrzymała tytuł Doktora Sztuk Pięknych. Już w czasie studiów zaczęła występować w małych klubach. Wtedy właśnie podpisała kontrakt z wytwórnią płytową Elektra Records. Swój pierwszy album zatytułowany "Tracy Chapman" wydała w 1988 roku.  Zdobył on status platynowej płyty i 4 nagrody Grammy, w tym dla najlepszego nowego artysty.

Dwie kolejne płyty, wydana w 1989 roku "Crossroads" i w 1992 roku "Matters of the Heart" nie odniosły takiego sukcesu. Następny krążek "New Beginning" wydany w roku 1995 sprzedał się w 3 milionach egzemplarzy w Stanach Zjednoczonych. Z tego albumu pochodzi przebój "Give Me One Reason", który zdobył Grammy w kategorii Best Rock Song. Piątym albumem był "Telling Stories" wydany w 2000 roku.

Kolejnym albumem był "Let It Rain" z 2002 roku. Siódmy studyjny album artystki zatytułowany "Where You Live"  pojawił się w 2005 rok. W listopadzie 2008 roku ukazał się najnowszy album artystki, zatytułowany "Our Bright Future".

Dyskografia

    * Tracy Chapman (1988)
    * Crossroads (1989)
    * Matters of the Heart (1992)
    * New Beginning (1995)
    * Telling Stories (2000)
    * Collection (2001) - album kompilacyjny
    * Let It Rain (2002)
    * Where You Live (2005)
    * Our Bright Future (2008)

Oglądaj online