Powrót

Tristania

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Tristania
Tristania to zespół założony w 1996 roku w Stavanger (Norwegia). Grupę stworzyli - Morten Veland (wokal/gitara), Einar Moen (klawisze) i Kenneth Olsson (perkusja). Skład został dosyć szybko uzupełniony przez Vibeke Stene (wokal), Andersa Hidle (gitary) i Rune Osterhusa (bas). 
W 2000 roku Morten Veland opuścił zespół i utworzył Sirenię.
 
Aktualy skład zespołu :
 
Mariangela „Mary” Demurtas - śpiew (od 2007)
Anders Høyvik Hidle - gitara, śpiew (od 1997)
Ole Vistnes - gitara basowa, śpiew (od 2009)
Einar Moen - instrumenty klawiszowe (od 1997)
Gyri S. Losnegaard - gitara (od 2009)
Tarald Lie - perkusja (od 2006)
Kjetil Nordhus - śpiew (od 2009)
 
Byli członkowie zespołu :
 
Vibeke Stene - śpiew (mezzosopran) (1997-2007)
Morten Veland - gitara, śpiew (1997-2000)
Østen Bergøy - śpiew (1998-2001, od 2001-2009)
Kenneth Olsson - perkusja (od 1997-2005)
Kjetil Ingebrethsen - śpiew (2002-2006)
Svein Terje Solvang - gitara (2005-2008)
Rune Østerhus - gitara basowa (1997-2009)
 
Dyskografia :
 
1998 - Widow’s Weeds
1999 - Beyond The Veil
2002 - World Of Glass
2005 - Ashes
2007 - Illumination
2010 - Rubicon

Oglądaj online