Powrót

Trubadurzy

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Trubadurzy
Trubadurzy - założony w 1963 roku przez Krzysztofa Krawczyka oraz z Mariana Lichtmana, Sławomira Kowalewskiego, Jerzego Krzemińskiego i Bogdana Borkowskiego polski zespół wokalno-instrumentalny i bigbitowy. Po zdobyciu lokalnej popularności i nagraniu tytułowej piosenki do serialu "Wojna domowa", kariera grupy rozwinęła się. Zespół wylansował wiele znanych przebojów, m.in. "Kasia", "Znamy się tylko z widzenia", "Krajobrazy", "Byłaś tu", "Kim jesteś", "Ej Sobótka Sobótka", "Cóż wiemy o miłości" i "Przyjedź mamo na przysięgę". Grupa zdobyła wiele nagród i wyróżnień, m.in. nagrodę na festiwalu w Opolu za udany debiut i piosenkę Przyjedź mamo na przysięgę oraz pięć Złotych Płyt. W 1969 roku z zespołem rozstał się Ryszard Poznakowski.

Dyskografia:
  • 1968 - Krajobrazy
  • 1969 - Ej, sobótka sobótka
  • 1970 - Kochana
  • 1971 - Zaufaj sercu
  • 1973 - Będziesz ty
  • 1973 - Znowu razem
  • 1986 - Przeboje
  • 1991 - Popołudnie z młodością: Trubadurzy
  • 1994 - Złote przeboje – Znamy się tylko z widzenia
  • 1997 - Trubadurzy śpiewają piosenki S. Kowalewskiego
  • 1998 - Znamy się tylko z widzenia – Złote przeboje
  • 1998 - Zagrajmy rock & rolla jeszcze raz
  • 1998 - Kochana
  • 1998 - Będziesz ty
  • 1998 - Moje rodzinne miasteczko – Trubadurzy śpiewają piosenki M. Lichtmana
  • 1999 - Trubadurzy – Złote Przeboje
  • 1999 - Trubadurzy śpiewają piosenki Mariana Lichtmana
  • 1999 - Platynowa kolekcja: Trubadurzy – Złote przeboje
  • 2000 - Krajobrazy...plus...Ej, Sobótka, Sobótka
  • 2000 - Kochana...plus...Zaufaj sercu
  • 2002 - Cóż wiemy o miłości
  • 2005 - 45 RPM: Kolekcja singli i czwórek
  • 2005 - Gwiazdozbiór muzyki rozrywkowej
  • 2005 - Polskę trzeba zLepperować
  • 2006 - The Best – Cóż wiemy o miłości
  • 2008 - ŁKS to drużyna nasza jest
  • 2008 - Imieniny
  • 2011 - Uśmiechajcie się dziewczęta
  • 2011 - Zakochali się Trubadurzy

Oglądaj online