Powrót

Uriah Heep

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Uriah Heep

Brytyjska grupa rockowa utworzona w 1969 roku. Stylistycznie osadzona w hard rocku i rocku progresywnym. Zwłaszcza w początkowym okresie działalności charakteryzowała się melodyjnymi utworami z bogatymi partiami wokalnymi i wyrazistym brzmieniem gitar oraz instrumentów klawiszowych. Nazwa zespołu to imię i nazwisko jednego z bohaterów powieści Karola Dickensa zatytułowanej Dawid Copperfield.

Początki grupy sięgają 1967 roku, kiedy to Mick Box założył w Walthamstow zespół The Stalkers. Gdy w pewnym momencie nastąpiła potrzeba zmiany wokalisty, perkusista, Roger Penlington, zasugerował na to miejsce swojego kuzyna, Davida Garricka (później zmienił on nazwisko na Byron). Wtedy powstał zespół Spice, z którego w 1969 roku narodził się właściwy Uriah Heep.

Wydana w 1970 roku pierwsza płyta, Very ‘Eavy… Very ‘Umble, intrygowała charakterystycznym brzmieniem - z dominującymi instrumentami klawiszowymi i gitarami, a także specyficznym śpiewem Byrona. Następny album, Salisbury, był już bardziej osadzony w rocku progresywnym, z długim jak na ten gatunek przystało, 16-minutowym utworem tytułowym. Kolejne lata przyniosły liczne zmiany personalne w zespole, lecz specyfika jego stylu oscylowała wciąż wokół długich i złożonych kompozycji, z baśniowymi tekstami. Największy wkład w muzyczny wizerunek grupy miał w tym okresie (do 1980 roku) Ken Hensley.

Znaczącą dla grupy zmianą było odejście z zespołu wokalisty, Davida Byrona, i zastąpienie go przez Johna Lawtona. Wtedy to stylistycznie zespół zaczął podążać w stronę typowego hard rocka. Kolejnym wokalistą został w 1980 r. John Sloman - zmiana ta nie została dobrze przyjęta przez fanów. W tym samym roku zespół opuścił Hensley - doprowadziło to do kompletnego rozkładu grupy. Dzięki staraniom Micka Boxa, który przejął w tym momencie rolę lidera (a do kwietnia 2005 r. także menadżera), zespół kontynuował działalność, zaskarbiając sobie nawet nowych fanów wśród młodych zwolenników lżejszej odmiany heavy metalu.

Najbardziej znany i ceniony jest początkowy wkład zespołu w muzykę rockową. Choć wciąż wydawane są płyty z nowym materiałem (kolejna jest zapowiedziana na rok 2007), przede wszystkim ukazują się antologie, składanki i kolekcjonerskie wydawnictwa z nagraniami studyjnymi, koncertowymi oraz nieoficjalnymi. Grupa cały czas prowadzi działalność koncertową, a corocznie w listopadzie, w Londynie, odbywa się z udziałem zespołu „The Magician’s Birthday Party” - impreza wieńcząca cykl koncertów grupy. Spotykają się na niej fani, obecni i byli członkowie zespołu, często dając gościnne występy.

Dyskografia:
* Very ‘eavy… Very ‘umble (1970)
* Salisbury (1971)
* Look At Yourself (1971)
* Demons & Wizards (1972)
* The Magician’s Birthday (1972)
* Sweet Freedom (1973)
* Wonderworld (1974)
* Return To Fantasy (1975)
* High and Mighty (1976)
* Firefly (1977)
* Innocent Victim (1977)
* Fallen Angel (1978)
* Conquest (1980)
* Abominog (1982)
* Head First (1983)
* Equator (1985)
* Raging Silence (1989)
* Different World (1991)
* Sea Of Light (1995)
* Sonic Origami (1998)

Oglądaj online