Powrót

Wojciech Waglewski

Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa: b.o.
Wojciech Waglewski
Wojciech Waglewski urodził się 21 kwietnia 1953 w Nowym Sączu.

Początkowo grał w warszawskim klubie studenckim Alfa. Za namową Zbigniewa Hołdysa, trafił do klubu Medyk. Na początku lat 70. na krótko Waglewski związał się z Michałem Urbaniakiem, współtworzył również zespoły Zen i Nirwana. Jednocześnie jako muzyk sesyjny brał udział w nagraniu wielu płyt. Muzyczną karierę przerwało wcielenie Waglewskiego w 1978 roku do wojska.  latach 1982-1983 wziął udział w sesji I Ching. W 1984 roku powstała grupa Morawski Waglewski Nowicki Hołdys. W roku 1985 w radio pojawiły się nagrania zapowiadane jako "Morawski Waglewski Nowicki Hołdys bez Hołdysa", które następnie zaczęto sygnować inicjałami lidera, Wojtka Waglewskiego. W ten sposób w mediach rozpoczął funkcjonowanie zespół Voo Voo. Waglewski kontynuował tez swoja działalność solową. Komponował muzykę teatralną i filmową, z czego część ukazała się na płytach.Współpracował z takimi artystami jak Raz, Dwa, Trzy, Kazik, T.Love, Martyna Jakubowicz, Renata Przemyk, Lech Janerka, Edyta Bartosiewicz, Atrakcyjny Kazimierz, Justyna Steczkowska, Antonina Krzysztoń, Natalia Korczakowska, Kayah, Maria Peszek czy AbradAb. Waglewski występował m.in. z Tomaszem Stańko, Maciejem Maleńczukiem, Mateuszem Pospieszalskim, Maciejem Sobczakiem, Bartkiem "Borutą" Łęczyckim.

Dyskografia

 Dyskografia solowa

    * 1991 - Waglewski Gra-żonie
    * 1998 - Muzyka od środka (muzyka do filmu Kroniki domowe)
    * 2006 - Jasne błękitne okna (muzyka do filmu Jasne błękitne okna)
    * 2007 - Koledzy – wspólnie z Maciejem Maleńczukiem
    * 2007 - Muzyka filmowa – kompilacja
    * 2008 - Męska muzyka – wspólnie z synami: Fiszem i Emade
    * 2010 - Wagiel & Mateo - Koncert - z Mateuszem Pospieszalskim

W ramach Voo Voo

    * "Voo Voo" (1986)
    * "Koncert" (1987)
    * "Sno-powiązałka"(1987)
    * "Małe Wu Wu" (1988)
    * "Z środy na czwartek" (1989)


Muzyka filmowa

    * 1983 - Stan wewnętrzny – wykonanie muzyki (zespół I Ching)
    * 1985 - Tanie pieniądze – wykonanie muzyki
    * 1986 - Trio – muzyka
    * 1990 - Seszele – muzyka
    * 1992 - Enak – wykonanie muzyki
    * 1993 - Gorący czwartek – wykonanie muzyki
    * 1997 - Farba – wykonanie muzyki (gitara elektryczna)
    * 1997 - Kroniki domowe – muzyka, wykonanie muzyki
    * 2000 - Człowiek wózków – muzyka, wykonanie muzyki (gitary, teksty i wykonanie piosenek)
    * 2000 - Strefa ciszy – muzyka
    * 2004 - Trzeci – muzyka
    * 2006 - Jasne błękitne okna – muzyka, wykonanie muzyki (gitary)
    * 2006 - Trójka do wzięcia – muzyka, wykonanie muzyki
    * 2010 - Taniec śmierci. Sceny z Powstania Warszawskiego – muzyka

Nagrody i wyróżnienia [edytuj]

    * 1994 – Fryderyki 1994 – kompozytor
    * 1995 – Paszport Polityki
    * 2005 – Fryderyki 2005 – produkcja
    * 2007 – nominacja do nagrody im. Mateusza Święcickiego za całokształt twórczości
    * 2008 – Fryderyki 2008 – Kompozytor Roku
    * 2009 – Nagroda Super Lodołamacza w konkursie Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych – na szczeblu regionalnym.

Oglądaj online